Een gouden munt in een lege zak

Een goed voorbeeld van geloof boven de rede is het verhaal van David Leikes, een student van de BaalShem Tov. Deze student vertelt dat zij laat in de avond, aan het einde van Shabbat, met de leraar tijdens de maaltijd aan tafel zaten, niemand had geld, ze waren allemaal heel arm. 

Plotseling zei zijn leraar tegen hem: “David, geef mij eens geld om mede te kopen.” De student stak zijn hand in zijn zak, haalde er een gouden munt uit en gaf deze aan hem.

Hoe was dat mogelijk, want hij wist dat zijn zak leeg was? Maar omdat degene die hoger was dan hij tegen hem gezegd had dat hij hem geld moest geven, aarzelde hij niet om zijn hand in zijn zak te steken en de munt uit zijn zak te halen. Dit is geen sprookje, maar een waar gebeurd verhaal.

Dit wordt geloof boven de rede genoemd. Hij wist dat zijn zak leeg was, maar toen de leraar tegen hem zei dat hij het geld uit zijn zak moest halen, twijfelde hij niet dat daar het geld in moest zitten waar de leraar het over had, want het ging over een ander niveau van de werkelijkheid. Daarom stak de student zijn hand in zijn zak er haalde hij er de munt uit.

Vanuit het niveau van deze wereld kunnen wij de spirituele wereld niet beoordelen en we kunnen deze wereld niet beoordelen vanuit het niveau van de hoge wereld. Net zoals bij jonge kinderen: als je wilt begrijpen waarom een baby huilt, waarom hij verdriet heeft, moet je naar zijn niveau neerdalen en je in zijn situatie verplaatsen. Dan weten we wat hij voelt, wat hij ziet en waarom hij huilt. Vanuit de hoogte van ons niveau, kunnen wij dat niet begrijpen, dan zien we alleen het effect.

De Wijsheid van Kabbalah leert ons hoe wij ons in de staat van de hogere moeten kleden, dan kunnen wij dat niveau onthullen, begrijpen en voelen waar wij alle orders vandaan krijgen die ons besturen. Als ik jullie nu over deze gouden munt vertel, over de spirituele staat die wij moeten onthullen, kunnen jullie dan de leraar vanuit geloof boven de rede volgen en de gouden munt uit je zak halen?

Ik zeg jullie dat jullie aan het einde van de correctie zijn, dat is de ware staat die bij de schepping van de wereld onmiddellijk is geschapen, alleen voelen jullie het niet! Maar in feite is onze situatie perfect, stop dus je hand in je zak en haal het einde van de correctie eruit!

Een Kabbalah leraar is een gids op het spirituele pad en je moet hem met gesloten ogen volgen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/05/a-gold-coin-in-an-empty-pocket/

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 4/23/20, “Concerning Above Reason”

Filed under: Daily Kabbalah Lesson, Spiritual Teacher, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

One Comment

  1. De kracht van de gedachte! Zie alles als gecorrigeerd en het gebeurd.

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: