“Het geheim om de coronavirus lockdown aan te kunnen”

Medium heeft mijn nieuwe artikel gepubliceerd: “The Secret to Overcome the Coronavirus Lockdown

Als je deel uitmaakt van één op de drie mensen in de wereld die nu thuis moeten blijven, is de vraag hoe we deze situatie zinvol kunnen maken relevant.

De golf van de COVID-19 pandemie spoort de mensheid aan om in te zien hoezeer we van elkaar afhankelijk zijn. Het virus stuurde ons naar huis om niet alleen de verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen, maar ook om een halt toe te roepen aan alles waarmee wij de wereld infecteerden: aan onze veeleisende, uitbuitende interacties waarmee wij probeerden om op de puinhoop van anderen onze eigen dingen op te bouwen. Onze onevenwichtige verhoudingen hebben een negatief effect op de andere niveaus van de natuur – de minerale, vegetatieve en animale niveaus – en de natuur reageert op onze schadelijke invloed door ons enige klappen te geven met de bedoeling ons aan te moedigen om in balans te komen met de natuur.

Hoe vinden wij de innerlijke kracht?

Thuis wordt dan het laboratorium waar wij onze onbalans met de natuur kunnen gaan herstellen door eerst voor harmonieuze contacten met anderen te zorgen. Het is de plek waar wij kunnen gaan nadenken over de manier waarop wij meer rekening met anderen kunnen houden. Maar het ligt voor de hand dat wij ongeduldig worden als de tijd verstrijkt. Positief blijven wordt ingewikkelder als het ego – de wil om alleen voor je eigenbelang te ontvangen – groter wordt, totdat we niet meer met elkaar door één deur kunnen. De gebroken verbindingen tussen ons veroorzaken afstand en ruzies, argumentaties en confrontaties.

De wijsheid van Kabbalah, bekend als de wijsheid van verbinding, legt uit dat dergelijke situaties kansen zijn om boven zulke conflicten uit te stijgen en daardoor samenhang en wederzijds begrip tot stand te brengen. Zoals er geschreven staat: “Eenieder helpt de ander en zegt tegen zijn broer: ‘Wees sterk!’” (Jesaja 41:6) Met andere woorden: door de juiste relatie tussen ons op te bouwen, de ander te helpen, te ondersteunen en aan te moedigen, zullen we de vereiste innerlijke kracht verwerven om goed te doen in de wereld, beginnend bij degenen die het dichtst bij ons staan.

En Kabbalisten adviseren ons: toon genegenheid en zorg. Doe daar je uiterste best voor. Doe het openlijk, totdat de gewoonte je tweede natuur wordt. Hoe kunnen we naar een dergelijk advies luisteren, laat staan het uitvoeren, als het tegengesteld is aan wat het hart voelt? We zullen bereid zijn om toe te geven als we ons realiseren dat er geen andere weg is en dat het alternatief is dat wij als gevangenen in ons eigen huis wonen. Wij kunnen deze lockdown echter accepteren als een kans om te onderzoeken wat wij moeten corrigeren in onze houding naar elkaar, om een meer vervuld leven te leven.

Kinderen zijn kinderen, volwassenen niet

We vragen ons misschien af waar kinderen de kracht vandaan kunnen halen om over een heel sterk verlangen heen te komen en tegen hun natuur in te handelen. Hoe kunnen kinderen bijvoorbeeld de bereidheid verkrijgen om concessies te doen en daardoor een gevoel van gemeenschappelijkheid en begrip krijgen? Dat kunnen ze bereiken als wij ze opvoeden door ons voorbeeld. Als volwassenen een altruïstisch gedrag laten zien en zich niet als koppige kinderen gedragen, maar voorbeelden laten zien van liefde, zorg en geven aan elkaar, zullen kinderen deze voorbeelden imiteren en zich op dezelfde manier gaan gedragen als zij opgroeien.

Het is vrij ingewikkeld, maar ouders zouden hun kinderen, ideaal bezien, moeten aansporen om zulke concessies te doen. Als het ze lukt, wordt hun situatie namelijk veel rustiger en gelukkiger. Wij moeten aan hen (en onszelf) dus het volgende uitleggen: “Denk je dat je er meer bij wint als je koppig blijft?” “Heeft iemand er baat bij als jij weigert om toe te geven?” “Heb jij er blijvend voordeel van als je probeert om anderen te dwingen om toe te geven?”

Dan zullen ze waarschijnlijk na een paar seconden instemmend knikken. Het principe is betrekkelijk gemakkelijk te begrijpen, maar moeilijk om uit te voeren. De menselijke natuur, de wil om te ontvangen, verzet zich. Wat kunnen we dan doen om onze natuur te helpen? Het antwoord is: “Organiseer een ondersteunende omgeving, schep een sfeer die de kinderen (en onszelf) helpt om het ego te overwinnen en achter je te laten, en geef toe ten behoeve van het gemeenschappelijke belang.

Als zowel de kinderen als jij het aanhoren van dergelijke compromissen moe zijn, moeten we het opnieuw aan onszelf uitleggen: “Als wij vechten met ons eigen ego in plaats van het ego van iemand anders, zal de overwinning zachter en aangenamer zijn.”

Wij kunnen hen echter geen lege instructies overhandigen. We moeten dieper graven door aan onze zelfzuchtige natuur op te leggen dat zij afstand moet doen van zichzelf, in ruil voor gezamenlijk voordeel. Als wij dat doen, ontwikkelen we een frisse aanpak om compromissen te sluiten en gaan wij deze eigenschap in onszelf bouwen, ten behoeve van een hoger doel. We zullen geleidelijk de bereidheid ontwikkelen om aan “de hele wereld” toe te geven. Waarom? Om de wereld te kalmeren en deze kracht van het compromis door te geven, de kracht om onze conflicten in evenwicht te brengen. Als wij onze kinderen deze dingen leren, voeden wij ook onszelf op en rijzen wij op die manier naar een hoger niveau van aandacht en verantwoordelijkheid voor elkaar.

Geleidelijk gaan we inzien dat het al onze gezinsleden lukt om hun eigen wil ten behoeve van de ander te annuleren en met een glimlach, rustig en op een aangename manier, gevend te zijn ten behoeve van het hele gezin. Als wij deze kracht om concessies te doen verkrijgen, zullen we in staat zijn om dit vermogen vanuit een kleine unit op grote schaal in de maatschappij te verspreiden. Dan zal iedereen in het belang van de ander gaan denken en handelen, in plaats van te proberen anderen te manipuleren voor individueel belang. Als wij altruïstisch handelen, zal eenieder ontvangen wat er nodig is om te leven, net zoals in een gezin.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/04/the-secret-to-overcome-the-coronavirus-lockdown-medium/

Filed under: Coronavirus, Globalization, Health, New Publications | Add Comment / Ask Question →

 

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed