De EU is stervende, en zo moet het ook

Dr. Michael Laitman

Dr. Michael Laitman – Van mijn facebook pagina – Michael Laitman 9/4/20

De Europese Unie is in zonde geboren en zal in doodsstrijd sterven. Deze Unie werd samengesmeed om Europa een concurrentievoordeel te geven ten opzichte van de VS en de sterker wordende landen China en Rusland. Men richtte zich bijna uitsluitend op het creëren van een gemeenschappelijke markt en een gemeenschappelijke munt, maar men schonk geen aandacht aan de sociale implicaties van een unie van volkeren die al eeuwenlang wel en niet met elkaar in oorlog zijn.

De monetaire unie creëerde een krachtige munt, maar verarmde veel van haar lidstaten en liet hen afhankelijk, moedeloos en vernederd achter. De unie creëerde geen eenheid, maar een toenemende haat. Een monetaire unie zonder solidariteit, met een gevoel van een nationaal Pan-Europees patriottisme, kan niet blijven voortbestaan. De migrantencrisis zorgde ervoor dat de unie bijna uit elkaar viel en dreef de UK uit de EU, maar men slaagde erin om door te gaan. De crisis van het coronavirus lijkt echter een klap te zijn die de EU niet zal overleven. Naar mijn mening is dat ook het beste.

Globalisering – een geweldig idee dat verkeerd wordt uitgevoerd

In principe is een unie een geweldig idee. Het is de juiste weg, omdat de hele realiteit naar meer eenheid en samenwerking evolueert. De evolutie verliep van de eenvoudigste deeltjes naar een samenstelling van deeltjes die atomen creëerden, zij creëerden weer moleculen die organismen creëerden, enzovoort. Zo evolueerde ook de menselijke samenleving van clans naar nederzettingen die uitgroeiden tot steden, provincies en landen. Er is echter een fundamenteel verschil tussen de manier waarop de natuur evolueert en de manier waarop de menselijke samenleving evolueert. Wanneer de natuur evolueert, houdt ze balans en harmonie in stand. Het concept van overconsumptie bestaat niet in de natuur omdat elk dier alleen neemt wat het nodig heeft om te overleven. Bij mensen, waar het ego heerst, is overconsumptie de kern van ons bestaan. Hoe meer wij ons vergelijken met anderen, hoe belangrijker wij onszelf vinden. Daarom heeft elke alliantie standaard al de bijbedoeling om iemand anders pijn te doen: een vijand van de alliantie, één van de leden van de alliantie, of beide. Zo is de menselijke natuur, het is echter onverenigbaar met het fundamentele evolutie principe van de natuur: evolutie moet gebaseerd zijn op balans en harmonie.

Om een ​​blijvende monetaire globalisering te creëren, moeten de mensen in de deelnemende lidstaten er allereerst voor kiezen om op die manier te handelen. Dit is een diepgaand en uitgebreid proces, waarvoor een pan-nationale identiteit vereist is die sterker is dan de nationale identiteit. Alleen als mensen meer sympathiseren met de multinationale entiteit dan met hun eigen natiestaat, zullen ze akkoord gaan met een dergelijke transformatie.

Een dergelijke voorbereiding is in Europa niet getroffen. Daardoor plunderden de sterkere landen – hun inherente aard om uit te buiten volgend – de kleinere, zwakkere economieën en lieten zij ze vervolgens berooid en onteerd achter. Nu het coronavirus heeft toegeslagen, komen de vijandschap en het wantrouwen bij hen naar boven en is dit het bewijs dat men niet op elkaar kan vertrouwen. De EU moet tot rust gebracht worden en dan een nieuw begin maken. De eerste stap in die richting is: terugkeren naar de zorg voor de lokale economie.

Dit betekent niet dat landen geen vakbonden mogen vormen. Integendeel, ik geloof dat we uiteindelijk – als we onze zelfzucht hebben overwonnen – geen grenzen meer nodig zullen hebben en het idee van de natiestaat zal vervliegen. Maar daar zijn we zijn nog lang niet. In plaats daarvan moeten we verstandig zijn, ons egocentrisme erkennen en proberen om het eens te worden over regels en begrenzingen die onze barbaarsheid onder controle zullen houden en het ons allemaal mogelijk zullen maken om in een relatieve vrede en stabiliteit te leven.

Vervolgens moeten we zelf gaan leren over de eenheid die in de natuur bestaat, waar elk onderdeel aan haar wijsheid bijdraagt en van het collectief alles ontvangt wat het nodig heeft om te bloeien. Als we geleidelijk aan gaan zien dat een collectief bestaan ​​niet alleen veiliger is dan individuele concurrentie, maar ook veel lonender, zullen we in staat zijn om voorzichtig, langzaam en verstandig een gemeenschappelijke entiteit op te bouwen. Maar dit zal geen Europese, Amerikaanse, Russische of Chinese entiteit worden, maar een wereldwijd menselijk ras.

Tot die tijd moeten we onze verschillen accepteren en respecteren.

(Afbeelding: Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, houdt een persconferentie over de inspanningen van de EU om de economische impact van de uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19) te beperken, Brussel, België, 2 april 2020. REUTERS / François Lenoir / Pool)

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/04/the-eu-is-dyng-and-it-should/

Filed under: Face Book, Globalization, New Publications | Add Comment →

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed