“Om wat voor vergeving moeten wij op Yom Kippur vragen?” (Times of Israel)

De Times of Israel heeft mijn nieuwe artikel geplaatst: “Om wat voor vergeving moeten wij op Yom Kippur vragen?

Wij Joden veroorzaken een constante, grenzeloze verbolgenheid van de Schepper, het gebeurt in iedere situatie waarin wij instemmen met onderlinge verdeling en haat en ons niet met elkaar willen verbinden.

Het is een krachtige wens van de Schepper dat wij ons met elkaar verenigen, omdat Hij onthuld zal worden aan de mensheid vanuit die kracht van verbinding. Door die daad van verbinding, wordt het Joodse volk waarlijk een “licht voor de naties” en een kanaal van vrede en rust voor iedereen.

Momenteel gebeurt echter het tegengestelde.

Door onze verwijdering van elkaar, verhinderen wij dat alle goedheid zich via ons door de hele wereld verspreidt. Voor deze verwijdering van elkaar moeten wij op deze Yom Kippur (Grote Verzoendag) vergeving vragen.

De rol van het Joodse volk en Yom Kippur

Een essentieel onderdeel van de Yom Kippur gebedsdienst bestaat uit het lezen van het boek van Jona de profeet. In dit verhaal geeft God aan Jona de opdracht om de inwoners van Ninevé – die heel beledigend met elkaar omgingen – mee te delen dat zij hun omgang met elkaar moesten corrigeren als zij wilden overleven. Jona wilde echter aan zijn opdracht ontsnappen. Hij ging de zee op in een poging om aan Gods opdracht te ontkomen.

Wij Joden hebben – evenals Jona – onze opdracht van de afgelopen 2000 jaar genegeerd. Daardoor hebben wij verschrikkelijk geleden. Als wij meer lijden willen verzachten, zeker in deze tijd, in deze periode van de opkomst van het antisemitisme, kunnen wij het ons eenvoudig niet veroorloven om onverschillig te blijven ten opzichte van de opdracht die wij moeten vervullen.

“Omdat wij geruïneerd zijn door ongegronde haat en de wereld met ons geruïneerd is, zullen wij door ongegronde Liefde herbouwd worden, en de wereld zal samen met ons herbouwd worden.”

– Rav Avraham Itzhak HaCohen Kook, Orot Kodesh (Sacred Lights), deel. 3

Yom Kippur, traditioneel beschouwd als de heiligste dag van de Joodse kalender, wordt op 10 Tishrei gevierd. Deze dag staat ook bekend als de Dag des Oordeels. Maar wie oordeelt? En over wie wordt het oordeel uitgesproken?

De mens oordeelt over zichzelf. Wij zijn eraan gewend om onze daden in de wereld te onderzoeken, maar wij moeten ook onze intenties onderzoeken, met name ten opzichte van anderen, het is alsof je een röntgenfoto van de intenties van het hart maakt en onderzoekt hoezeer wij in staat zijn geweest om boven ons egoïstische eigenbelang uit te stijgen en voor de behoeften en de verlangens van anderen te zorgen.

Waarom? Omdat wij door een dergelijke betrokkenheid de ware wereld ontdekken: een verenigd en onderling afhankelijk systeem. 

De rol van het Joodse volk is – zoals onze Wijzen het uitleggen – de weg banen voor eenheid, boven alle verschillen uit, als de enige oplossing voor al het kwaad in de wereld en zo voor de rest van de mensheid een voorbeeld zijn. Maar wat zien wij in plaats daarvan? Wij zien een steeds groter wordende verdeeldheid en weerstand ten opzichte van elkaar. Daarom klagen de naties van de wereld over onze wandaden, worden wij veracht en gestraft, en bestaat er zelfs de wens om ons te verdelgen.

Deze vijandigheid tegenover de Joden komt tot uitdrukking in de wereldwijde piek van haatmisdrijven, waarbij Joodse slachtoffers het doelwit zijn, alleen vanwege hun religie. Alleen al in Berlijn vinden er gemiddeld elke dag twee antisemitische incidenten plaats, in 2019 (tot april) is dit een totaal van 404 gevallen, dit is medegedeeld door de stadscommissie voor de bestrijding van antisemitisme. In New York City lopen de gewelddadige aanvallen tegen de Joden uit de hand, met dit jaar een toename van 82% vergeleken met 2018 (een totaal van 152 gevallen; in dezelfde periode in het afgelopen jaar 93 incidenten), volgens de statistieken van het Departement van de Politie.

Elke dag vergroot het veelzijdige gevoel van instabiliteit in de wereld de behoefte van mensen aan rust en tevredenheid. Dit is de oorzaak van het feit dat er steeds meer gevoelens van antisemitisme in de mensheid worden aangewakkerd.

De Wijsheid van Kabbalah legt uit dat de haat tegen de Joden getriggerd wordt door ons gebrek aan verlangen om ons met elkaar en met de Schepper te verenigen. Als wij verdeeld zijn en elkaar afwijzen, blokkeren wij de doorgang van de kracht van liefde en verbinding die via ons naar de mensheid moet stromen. Dan komt de dringende vraag van de mensheid naar een beter leven in verbinding krachtig naar boven en worden wij door tegenslagen geteisterd.

“In een dergelijke generatie heffen de Naties van de Wereld hun hoofden op en wensen zij allereerst de vernietiging en de dood van de kinderen Israëls, zoals er geschreven staat (Yevamot 63) “Alleen door Israël komen de calamiteiten naar de wereld.””

– Kabbalist Yehuda Ashlag, Introduction to the Book of Zohar.

Een dag van berouw transformeren tot een vreugdevolle dag

Yom Kippur is de staat waarin ik de egoïstische kracht van afscheiding onthul als een kwaad. Nadat ik dit heb ontdekt, kan ik de Schepper naderen met dit kwaad en aan Hem om correctie vragen. Hierdoor wordt de Grote Verzoendag getransformeerd tot een vreugdevolle dag, want ik ontdek in mijzelf het kwaad, mijn zelfzuchtige natuur, als een ziekte. Met andere woorden: ik ontdek hoezeer mijn ego gecorrigeerd moet worden om mijn relatie met anderen mogelijk te maken, en dat dit egoïsme de oorzaak is van alle verdeeldheid, conflicten en crises in de wereld.

Men beschouwt Yom Kippur veelal als een droevige dag, want men realiseert zich niet dat het “slechte” gebruikt kan worden als een springplank om het goede te bereiken. Wat als goed of slecht beschouwd wordt, hangt volkomen van de houding van de mens af. Als iemand bijvoorbeeld tijdens een routine bezoek aan de dokter ontdekt dat hij ziek is, is het “kwaad” onthuld en daardoor kan het behandeld worden en genezen. Dit is een voorbeeld van de wijze waarop de ontdekking van iets slechts in de mens tot iets goeds kan leiden.

“Er is geen gelukkiger moment in het leven van een mens dan wanneer hij ontdekt dat hij volkomen machteloos is en hij het geloof in zijn eigen kracht heeft verloren, nadat hij alle mogelijke inspanningen heeft verricht die tot niets hebben geleid. Want juist dan, in die staat, is hij gereed voor een compleet en helder gebed tot de Schepper.”

– Kabbalist Yehuda Ashlag, Pri Hacham: Igrot Kodesh.

Dit moment wordt een persoonlijke “Grote Verzoendag” genoemd. Vanaf dit moment kan een mens er zeker van zijn dat hij het Licht van Correctie zal ontvangen.

Onze toegang tot het Boek des Levens

Het is mijn vurige hoop dat wij Yom Kippur zullen gebruiken als een mogelijkheid tot introspectie en ons zullen realiseren wat de ware oorzaak is van ons lijden en het lijden van de wereld, zodat wij in staat zullen zijn om de opdracht die de mensheid van ons verwacht, te vervullen:

“Het Israëlische volk is gebouwd als een soort toegangspoort waardoor de vonken van zuivering zullen stromen naar de gehele mensheid over de hele wereld, totdat het de vreugde en de sereniteit kan waarnemen die in de essentie van de liefde voor anderen bestaat.”

– Kabbalist Yehuda Ashlag, The Arvut (Verantwoordelijkheid voor elkaar).

Moge het gehele Joodse volk het goede voorbeeld geven en worden ingeschreven en verzegeld in het Boek des Levens voor een goed jaar.

Filed under: Holidays, New Publications | Add Comment / Ask Question →

2 Reacties

  1. Are Jews similar as children of Israel?
    I’m not a corporeal Jew, but I like to experience the Upper Force directly.
    Thank you.

  2. According to Kabbalah, everyone who wants to connect with others and is longing for the Upper Force is called a jew.

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed