De uniciteit van de Schepper, Deel 8

Waaruit bestaat de waarneming van de werkelijkheid?

Vraag: Het is het doel van de Natuur om alle delen ervan te ontwikkelen naar de staat van tegenstellingen en ze vervolgens te combineren. Waarom is dit zo? Wat is de bedoeling van een dergelijke ontwikkeling?

Antwoord: Alleen op deze manier ontdekken wij alles. Alles wat wij bereiken bestaat uit differentiatie en integratie van alle delen die wij waarnemen.

Opmerking: We zien dat onze natuur, ons verlangen om te ontvangen, zich voortdurend ontwikkelt, steeds krachtiger en egoïstischer wordt.

Mijn commentaar: Op dezelfde wijze ontwikkelt zich in ons de mogelijkheid om dit te integreren, om vat te krijgen op alle delen die zich in ons ontwikkelen. Hieruit bestaat onze waarneming van de werkelijkheid.

De daaropvolgende Kabbalistische waarneming van de werkelijkheid is echter dat een dergelijke werkelijkheid niet bestaat. Wij projecteren namelijk onze innerlijke eigenschappen op het Hoge Licht en wij ervaren en beschouwen dit beeld, dat wij zelf vanuit onze gevoelens creëren, als de wereld waarin wij leven.

Vraag: Het “Hoge Licht” is een nieuwe term. Waarom gebruiken Kabbalisten dit in hun bronnen in plaats van het concept “Schepper”?

Antwoord: De Schepper/het Hoge Licht is de eigenschap van geven en liefde, daarom maken wij de associatie met het licht van de zon, het licht van de mind, met iets hogers.

Tegen de achtergrond van het Hoge Licht, de eigenschappen van geven en liefde, beelden al onze egoïstische verlangens een drie dimensionaal, levend beeld van deze wereld uit. Maar in feite bestaat dit beeld niet. Ik neem uitsluitend mijn innerlijke eigenschappen waar.

Daarom lost deze wereld op naarmate ik dichter bij de eigenschappen van het Hoge Licht kom, deze wereld wordt steeds meer ongrijpbaar, totdat ik mijzelf in het absolute Licht ervaar.

From KabTV’s “Basics of Kabbalah” 12/10/18

Blog in het Engels: https://laitman.com/2019/09/uniqueness-of-the-creator-part-8/

Related Material:

Uniqueness Of The Creator, Part 7

Uniqueness Of The Creator, Part 6

Uniqueness Of The Creator, Part 5

Filed under: Perception, The Creator | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed