Verborgenheid en nabijheid van de Schepper

Het belangrijkste wat wij hebben is ons tot de Hoge Kracht wenden, de Schepper. Een werker van de Schepper is een mens die sneller op het spirituele pad vooruit wil komen dan gebruikelijk is, hij onderscheidt zich door het feit dat hij/zij vraagt om vooruitgang. Iedereen boekt vooruitgang, elk schepsel, alles keert terug naar de oorsprong, naar de complete hechting die al bestaat, maar voor ons verborgen is en onthuld moet worden. De natuurlijke loop van de ontwikkeling vereist veel tijd, lijden en tegenslagen. Een mens heeft echter de mogelijkheid om de vooruitgang zelf te bevorderen.

Aanvankelijk voelt hij die behoefte niet zozeer in zichzelf, anders zou iedereen hierom vragen en bedelen. Wij moeten op zoek gaan naar de juiste behoefte en als wij de behoefte naar de Schepper ontdekken, zullen wij sneller voortgang maken dan via het gebruikelijke pad van lijden. Dit pad van versnelling (Achishena) is niet van tijd afhankelijk maar alleen van onze inspanningen, van ons grote verlangen om te verbinden en de volgende verlangde staat te onthullen, deze te willen onthullen,

Door ons gebed, ons verzoek, omhoog te brengen, versnellen wij de tijd, daarom worden wij Israël genoemd, anders worden wij als de naties van de wereld beschouwd. Dit is het hele verschil tussen Israël en de naties van de wereld. Israël richt zich rechtstreeks tot de Schepper (Yashar-El), met een groot verlangen om Hem te onthullen en zich boven de tijd uit aan Hem te hechten, namelijk sneller dan de natuur het bepaalt. Door de tijd te versnellen, worden wij werkers van de Schepper.

Er zijn perioden waarin de neergangen zodanig zijn, dat wij het met alles wat er gebeurt eens zijn en alle hoop verliezen. Wij vervallen in de staat van een gewoon mens, maar dan worden wij weer gewekt door de invloed van Boven. Zo gaan wij door neergangen en opgangen heen, door een betrekkelijke afscheiding van de Schepper naar verbinding met Hem. In de neergang stemmen we in met alles wat wij hebben en vervallen wij tot het dierlijke niveau. Maar tijdens de opgang, zodra de Schepper ons wekt, zijn we voorbereid om inspanningen te leveren en we zoeken naar manieren om onszelf te versterken en verder voorwaarts te gaan. 

Staten veranderen constant: van zwart naar wit. De Schepper lijkt ons meer te helpen, en dan weer minder, en we moeten ons gebed op laten stijgen. Tijdens alle neergangen en opgangen is onze medewerking minuscuul klein, maar het is precies dat wat bij de correctie hoort en ons ontwikkelt. In spiritualiteit doet het er niet toe hoe groot of klein je bent, maar wel hoeveel je aan je verlangens toevoegt en of je ze ontwikkelt. 1

De waarheid is niet zoals wij het ons in ons denken en ons voelen voorstellen. “Zij hebben ogen en zien niet, zij hebben oren en horen niet.” Het blijkt dat wij nooit in staat zullen zijn om de Schepper rechtstreeks te ontdekken, maar alleen door middel van de verborgenheid, door geloof boven de rede.

Feitelijk is de Schepper het dichtst bij ons als wij Zijn verborgenheid voelen. Hij komt dichter bij ons en dan ontdekken wij dat wij Hem niet voelen, niet begrijpen en niet kennen. Er komt een bepaalde kracht dichterbij, ongrijpbaar en onbereikbaar voor onze waarneming.

Dit is echter niet de staat van een gewoon mens die eenvoudigweg niets voelt en begrijpt. Wij voelen de aanwezigheid van de verborgenheid en ons onvermogen om dit door middel van onze zintuigen te onthullen. Juist omdat de Schepper dichterbij komt, ontdek ik dat ik niet in staat ben om Hem te bereiken. Wat wij verborgenheid en neergang noemen, is de tijd van de grootste nabijheid van de Schepper. 2

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 7/9/19, Prayer

1 Minute 0:20

2 Minute 11:00

Blog in het Engels: https://laitman.com/2019/07/concealment-and-closeness-of-the-creator/

Filed under: Daily Kabbalah Lesson, Prayer and Intention | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed