De structuur van het universum, deel 1

Het plan van de Schepping – Vreugde brengen aan de schepping

Vraag: Wat is het doel van de schepping?

Antwoord: Het doel van de schepping is uiterst belangrijk. Het overstijgt alles wat tot nu toe geschapen is.

Het doel van de schepping is: vreugde brengen aan de schepping. Om dit te bereiken, moet de schepping een verlangen naar vreugde hebben. Daarom moet er eerst een behoefte in de schepping aanwezig zijn, een gevoel dat de schepping iets verlangt. De belangrijkste eigenschap van de essentie van de schepping is het gevoel dat er iets ontbreekt. Dit wordt “het verlangen om genot te ontvangen” genoemd. 

Dit verlangen moet zich geleidelijk ontwikkelen, zodat de schepping zal kunnen bepalen wat wenselijk en niet wenselijk is voor haar, in welke fasen, in welke vorm, etc., dit kan alleen als het verlangen zich geleidelijk ontwikkelt. Met andere woorden: de schepping kan niet in één keer geschapen worden. Een machine die een bepaalde functie moet uitvoeren, kan snel gebouwd worden, maar om als schepping onafhankelijk te worden, gelijkvormig aan de Schepper te worden, vreugde te ervaren, moet het verlangen diverse stadia van ontwikkeling doormaken.

Vraag: Blijkt hieruit dat de Schepper de schepping niet in één keer kan scheppen, zonder verschillende stadia van ontwikkeling?

Antwoord: Het antwoord is: inderdaad. Als de schepping niet door een geleidelijk proces van ontwikkeling zou gaan, zou het geen schepping zijn. De schepping zou dan op een robot lijken, op de minerale, vegetatieve en animale niveaus van de natuur die hun programma automatisch uitvoeren, zonder enige vrije wil of onafhankelijke participatie van hun kant.

Een menselijk wezen creëren, betekent dat het verlangen zich naar een punt van onafhankelijkheid ontwikkelt en naar het bewustzijn van wie het is, wat het is, door wie het bestuurd wordt en waarom en hoe het juist op deze specifieke manier gecreëerd is. Enerzijds moet dit verlangen eigenschappen hebben die tegengesteld zijn aan de Schepper, anderzijds moet het de mogelijkheid hebben om de eigenschappen van de Schepper te bereiken. Op deze manier kan de schepping uiteindelijk perfectie bereiken. Daarom begint alles met de invloed van de Schepper op de schepping.

From KabTV’s “Basics of Kabbalah,” 11/27/18

Blog in het Engels: https://laitman.com/2019/07/the-structure-of-the-universe-part-1/

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed