In twee werelden leven

Wij leren hoe wij op het eerste spirituele niveau moeten werken als wij van het niveau waarop wij onszelf in ons egoïsme voelen (in deze wereld), naar een hoger niveau stijgen dan dit egoïsme, naar het niveau waar de Schepper verblijft. Deze twee stappen moeten wij leren onderscheiden: ons egoïsme en het niveau daarboven, want zo kunnen wij tegelijkertijd op beide niveaus leren leven. Dit zal ons eerste spirituele niveau zijn.

De eerste spirituele stap is de moeilijkste, je kunt het niet vergelijken met een baby die zijn eerste stapjes onderneemt. Het is een totaal andere wereld en een volkomen nieuwe houding naar de werkelijkheid. Er vinden kardinale veranderingen plaats in de mens. Ik realiseer me dat ik het natuurlijke beeld van de wereld vanuit mijn egoïsme zie, vanuit het verlangen om te ontvangen waarmee ik geboren ben, het verlangen dat door de Schepper is gecreëerd.

Op zich bestaat de wereld niet in deze vorm, maar vanuit mijn egoïstische eigenschappen die veranderd kunnen worden, lijkt het zo, dan zal de wereld ook gaan veranderen. Daarom lijkt de wereld nu nog donker en egoïstisch, maar dan zal dit veranderen.

Zo’n beeld van de wereld wordt ons door Boven, door de Schepper, gegeven, zodat wij boven deze staat kunnen uitstijgen. Hiervoor moeten wij ons gaan voorstellen dat alles van een hoger niveau komt, waar het Licht, geven en liefde regeren en de gehele werkelijkheid vullen. Dit alles bestaat boven mijn ego, boven deze wereld en ik wil mij met deze hogere staat verbinden.

Maar het egoïstische beeld van de wereld dat ik nu zie: donker, ongelukkig, hopeloos en onrechtvaardig, komt ook van het Licht, en klaarblijkelijk met een specifiek doel. Daarom behoud ik de ervaring van deze wereld zoals zij nu is, maar ik wil tot een hogere staat behoren, tot een hogere wereld waar de Schepper is, waar het hoogste Licht, de kracht van geven en liefde regeert. Daar wil ik mee samensmelten. Daarom verdeel ik mijzelf in tweeën, ik probeer mij met heel mijn hart en ziel aan het hoogste niveau vast te klampen, ondanks het feit dat ik mijzelf hier beneden ervaar in mijn zelfzuchtige verlangen om te ontvangen. Ik zie hierin geen tegenstrijdigheid, deze twee tegenpolen moeten bestaan.

Degene die uit de lagere wereld breekt en alleen de hoogste wereld voelt, wordt een engel genoemd. Alleen in de lagere wereld leven, lijkt op een dierlijk leven. Degene die echter probeert om in beide werelden tegelijk te leven, leeft in ‘geloof boven de rede’. De kracht van geven die wij in de hogere wereld willen vinden, moet hoger zijn dan de kracht van ontvangen die in de lagere wereld regeert, ons egoïsme.

Verdere vooruitgang betekent steeds lager in deze ongezonde wereld neerdalen en in overeenstemming daarmee steeds hoger rijzen, op weg naar de spirituele wereld: van -1 naar +1, van -2 naar +2, van -3 naar +3, enz. Er staat geschreven: “Degene die groter is dan zijn vriend, heeft een groter verlangen dan hij.

“Een andere staat” is mijn voorgaande staat. Wij moeten neerdalen om op zoek te gaan naar alle gebroken verlangens, ze dan naar een hoger niveau te brengen en ze daar herstellen. Dit is ons werk.1

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 6/4/19, The Absolute Zero

1 Minute 0:20

Blog in het Engels: https://laitman.com/2019/06/from-the-bottom-up/

Filed under: Daily Kabbalah Lesson | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed