Als het egoïsme losbarst

Vraag: Is nederigheid hetzelfde als jezelf klein maken? Is er een verschil tussen nederigheid en jezelf klein maken?

Antwoord: Nederigheid en jezelf klein maken zijn niet hetzelfde. Maar het is nog te vroeg voor ons om dit te analyseren. Het is het belangrijkste voor ons dat wij proberen om wat er gebeurt te ontvangen als iets wat van Boven komt, van de Schepper, vooral als het egoïsme in mij oplaait en ik boos word en mijn ontevredenheid uit.

Dit betekent namelijk dat een mens zich tegen de Schepper verzet en eigenlijk zegt: “Ik voel me ontevreden over uw bestuur.” Dit is een probleem. Dan is er geen nederigheid, geen gevoel dat de Schepper alles bestuurt, dat er “geen ander is dan Hij.”

“Wel, de Schepper heeft alles onder controle, er is geen ander dan Hij en ik ben tegen Hem!” Dit is een pure manifestatie van egoïsme. Dan moeten wij proberen om het gevoel van ontevredenheid niet op de een of andere manier weg te cijferen, maar er bovenuit te stijgen: ”Ik verdraag het niet dat ik daar niet ben, want zo zak ik naar het nulpunt. Nee! Ik wil er bovenuit stijgen en op die manier op een hoger niveau komen dan mijn ego.”

Op deze manier moeten wij proberen te werken. Hier laat ik het bij. Maar het is heel belangrijk dat wij op deze manier gaan proberen om met de manifestatie van het egoïsme in ons om te gaan. Het allerbelangrijkste is, dat je boven je ontevredenheid uitstijgt.

Vraag: En als ik voel dat ik niet boos ben op de Schepper, maar op mezelf, op mijn egoïsme. Wat moet ik dan doen?

Antwoord: Als je boos bent, ben je ontevreden over de Schepper. Meer valt er niet over te zeggen.

Ga dan in jezelf op onderzoek uit en besluit wat je gaat doen. Totdat je met alles wat er gebeurt tevreden bent, zal je niet boven je egoïsme uitrijzen en blijf je alleen maar op het niveau van deze wereld.

From the Kabbalah Lesson in Russian 4/4/19

Engels blog: https://laitman.com/2019/05/when-egoism-erupts/

Related Material:

The Creator Governs With Love

New Life #321 – Humility And Pride

The Habit Of Humility

Filed under: Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed