Voorzichtige stappen over de duistere afgrond

Vraag: Waar komt het lijden vandaan? Veroorzaak ik het door mijn gebrek aan gelijkvormigheid met de Schepper, of stuurt Hij het naar ons?

Antwoord: Het is absoluut zo dat al het lijden door de Schepper gestuurd wordt, want “Er is geen ander dan Hij.” De mensheid lijdt op het pad van haar evolutie en het lijden is bedoeld om de schepselen op de minerale, vegetatieve, animale en sprekende niveaus te ontwikkelen, zodat zij een behoefte gaan voelen aan de juiste vervulling en de juiste vorm van welbevinden. Aan het einde zal iedereen – hoe dan ook – daaraan een behoefte voelen, omdat een goede, vervulde staat van bestaan ontbreekt.

Dit alles is nodig om het beeld te voltooien van de gebroken vaten die gecorrigeerd moeten worden. Uiteindelijk is het zo, dat alles door een gebrek aan eenheid, door de afwezigheid van het Licht in de Kli (vat), veroorzaakt wordt. Zodra wij de Kli gaan corrigeren, onthult de Schepper zich aan ons, en dan – als wij ons op het sprekende niveau bevinden – stijgen alle andere niveaus, zij komen op een hoger niveau en bevrijden zich van onheil en problemen.

Door het lijden dat ons door Boven gestuurd wordt, worden we getraind, tot het moment dat wij onszelf gaan corrigeren. En hier is niemand schuldig aan, behalve het programma van de schepping. Waarom moeten we dan lijden als we op weg zijn naar Liefde? De waarheid is dat aan het begin de wil (verlangen) om te ontvangen de leegte daarvan moet voelen, pas daarna zal dit verlangen de vervulling gaan ervaren. Dan rijst de volgende vraag: Als de Schepper voor mij eeuwig genot bereid heeft, betekent dit dan dat ik eerst moet lijden? Als dat het geval is, blijf ik liever een beest.

In werkelijkheid is het echter zo dat wij langzaam beginnen en in fasen voorwaarts gaan, elke keer weer wordt er een nieuwe laag van ons verlangen gecorrigeerd en met Licht gevuld. Niemand van ons zou in staat zijn om het gevoel van de duistere, oneindige afgrond te verdragen. Wij krijgen precies zoveel als wij kunnen dragen en we gaan langzaam en behoedzaam vooruit. Dat mijn “voeten zich voortslepen” is juist noodzakelijk, omdat het voor ons onmogelijk is om veel tegelijkertijd op ons te nemen. De breking (van de Kelim) wordt druppelsgewijs aan ons onthuld, afhankelijk van ons vermogen.

From the lesson on 10/22/10, Rabash’s Articles

Related Material:

Laitman.com Post: Absence Precedes Existence

Laitman.com Post: Justify The Creator In Fact

Laitman.com Post: Wake Up And Look At Yourself

Filed under: Evolution, My Similarity to the Creator, SufferingNo Comments →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed