De rol van de vrouw in het spirituele werk

Vraag: In het spirituele werk rijzen we boven onze tegengestelde meningen uit. Het resultaat daarvan is dat ik een specialist word op het gebied van verhelderingen en de mening van de Ten wordt voor mij even belangrijk als mijn eigen mening. Ik moet constant de verlangens van de vrienden en van de wereld absorberen, maar zegt u dat ik dit als vrouw niet nodig heb?

Antwoord: In onze tijd is het nog niet eerder voorgekomen dat vrouwen in zulke grote aantallen en zo snel naar ons toe komen om de spirituele wereld te ontsluiten. Ik verwelkom dit en ik ben er heel gelukkig mee.

Dit geeft aan dat wij werkelijk naar een nieuwe staat groeien waarin de wereld gecorrigeerd moet worden. Maar vrouwen in Tens groeperen lijkt mij in onze tijd een onrealistische actie.

Dit zal niet werken zoals bij mannen. Het zou meer fictief en kunstmatig zijn. Er zijn omstandigheden tussen vrouwen die zij niet kunnen overwinnen. Zij hebben een veel serieuzer probleem in de omgang met elkaar dan mannen.

Een man heeft niet zulke natuurlijke antagonistische relaties als vrouwen. Daarom weet ik niet hoe ik richting kan geven aan de relaties tussen vrouwen. Wij zien in de Torah dat mannen zich in groepen verenigen, in Tens, en dat vrouwen zich om hen heen verzamelen, maar zich niet met elkaar verenigen.

Zo was het toen het volk bij de berg Sinaï de Torah ontving, waarbij de vrouwen achter de mannen stonden en hen omringden. Allegorisch gesproken, wordt er altijd gezegd dat vrouwen de mannen extra werk geven. Zij oefenen druk op hen uit, organiseren hen, dwingen hen om vooruit te gaan, en in deze zin zijn ze niet alleen een grote hulp, maar een kracht.

Wij zien dat een vrouw heel rustig is, maar er wel voor zorgt dat onze wereld draait. Hiermee zeggen wij niet dat de mannen overal aan het schreeuwen zijn, dat is maar een spelletje en dat zal spoedig over zijn. Al het overige in de wereld wordt door de vrouw bepaald.

Wij moeten dus een vorm vinden voor vrouwelijke disseminatie, vrouwelijke participatie en vrouwelijke communicatie in Kabbalah, dit moet voor ons begrijpelijk zijn en samengaan met spirituele ontwikkeling. Ik kan het nog niet duidelijk uitleggen, ik zeg het nu zoals het is.

Ik kan mij geen vrouwen Ten voorstellen. Vrouwen verbinden zich heel kunstmatig met elkaar, niet zoals mannen. Ik kan dan ook niet hetzelfde tegen mannen zeggen als tegen vrouwen, want elke vrouw voelt zich volkomen afgescheiden van de anderen. Zo is het niet met mannen. Mannen geven een hug aan elkaar, zitten bij elkaar en bij hen is het gevoel van gemeenschapszin op de voorgrond. Zo is de natuur.

Wij zullen ons verder ontwikkelen en wijzer worden.

From the Kabbalah Lesson in Russian 2/11/19

Filed under: Spiritual Work, Women’s Spirituality | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: