Klachten tegen de leraar

Vraag: Waarom gebeurt het dat je geliefde leraar op een bepaald moment niet zo geliefd meer voelt? En dat je bovendien de indruk hebt dat hij je manipuleert en dingen zegt die je steeds weer wilt bekritiseren.

Antwoord: Dat is een natuurlijk verschijnsel. Een student komt niet verder zonder klachten en kritiek op de leraar. Vooruitgang vindt door twee kanten plaats: de linker- en de rechterkant, waarbij je enerzijds kritiek hebt en hem anderzijds voluit gelijk geeft.

Dus als er een kritische houding ten aanzien van de leraar in je naar boven komt, betekent dit dat je nu de andere kant moet toevoegen, ondanks de mening die jij hebt en de mening van anderen, en ondanks weerstand en zelfs haat die plotseling ten aanzien van de leraar in je op kunnen komen. Je moet er in geloof boven de rede bovenuit stijgen, naar de staat waarin je je aan hem blijft vasthouden.

Het vereist een enorme inspanning van de student. En als je al zover bent dat je dit meemaakt … gefeliciteerd. Dit werk stopt niet en zelfs als je de spirituele wereld op het allereerste niveau binnentreedt, gaat dit ook op hogere niveaus zo door

Net zoals je plotseling een afkeer voelt van je vrienden in de groep en je je realiseert dat er een volkomen irrationele haat naar hen in je opkomt, zal diezelfde irrationele haat – en niet alleen maar een kritische houding – naar je leraar in je naar boven komen. Je moet dit overstijgen door geloof boven de rede.

From a Kabbalah Lesson in Russian 12/2/18

Related Material:

Obedience Or Criticism?

Love And Hate

There Is No Love Without Hate

Filed under: Spiritual Teacher, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed