Waardoor kan je op het pad blijven?

Baal HaSulam, Shamati, artikel 187, “Kiezen voor het werk”: Een beproeving betekent dat een mens geen keuze kan maken, als hij de wil van de Schepper niet kan vaststellen en evenmin de wil van zijn leraar.

Hoewel hij met toewijding kan werken, is hij niet in staat om te bepalen in welke mate zijn werk vol toewijding terecht is of niet, of dit harde werken tegen het oordeel van de leraar ingaat, en tegen het oordeel van de Schepper.

Vraag: Is het mogelijk om op de een of andere manier te weten of ik op de juiste manier werk?

Antwoord: Nee, want dat zou een egoïstische beloning voor je betekenen. Als je je werkelijk met geven bezighoudt, is het volkomen onbelangrijk voor je wat de gevolgen zijn van je handelingen. Je wilt alleen weten of jij de handelingen juist uitvoert.

Daar valt verder niet aan te doen. Wij hebben met een serieus systeem te maken. Als je in geven wilt zijn, moet je boven jezelf uitstijgen en je naar buiten toe bewegen. Deze mogelijkheid krijg je. Zo niet, dan verandert er niets.

Je kunt simpelweg Kabbalah studeren. Het is een bron van kennis, een methode die geschiedenis en geografie uitlegt, en de interactie tussen mensen in deze wereld, het heden en zelfs de toekomst.

Ik zou graag willen dat iedereen in de wereld een bepaalde hoeveelheid kennis zou verwerven die door Kabbalah verkregen kan worden, zelfs zonder dat men op spirituele groei uit is, maar dat Kabbalah gewoon bestudeerd wordt zoals iedere andere wetenschap.

Vraag: Het is een mens dus niet duidelijk of hij op de juiste manier vorderingen maakt. Waar moet hij zich dan aan vasthouden?

Antwoord: Nergens aan. Aan de lucht, aan de Schepper.

Alleen in een groep, als je je met de vrienden verbindt, voor hen werkt en zij voor jou, ontvang je de zogenoemde Arvut – verantwoordelijkheid voor elkaar – daaraan kan je je vasthouden.

From the Kabbalah Lesson in Russian 11/25/18

Filed under: Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed