Van een klein kamertje naar de grote wereld

Vraag: Waarom hebben Kabbalisten Kabbalah zoveel jaren verborgen gehouden?

Antwoord: Ga jezelf eens na. Je studeert al jaren Kabbalah. Hoe zou je alles wat het je leert in één keer kunnen bevatten? Ook als je de een of andere wetenschap bestudeert, ontvouwt dit zich geleidelijk, want je moet gegevens verzamelen, opslaan, eraan gewend raken en het innerlijk herkauwen.

En Kabbalah is een wetenschap die ook gevoelens in je oproept. Dat wil zeggen dat je zelf moet veranderen en dat je gevoelsmatig moet wennen aan het materiaal waarmee je werkt. Langzamerhand raak je ermee vertrouwd en verander je daardoor ook, je gaat het op een andere manier voelen en absorberen. Het gaat over heel serieuze, langdurige stadia waarin een mens integreert in Kabbalah en Kabbalah in de mens.

Het is geen gangbare wetenschap die is afgeleid van conclusies van mensen. Onder de begeleiding van Kabbalisten ontdek je een wereld, jezelf en je gevoelens, je gaat je kennis op de wereld om je heen toepassen. Je brengt wat je leert steeds dichter bij jezelf en je voelt het.

Dit kost dus tijd, het is onmogelijk om alles meteen in je op te nemen. Je kan een klein kind bijvoorbeeld niet naar een klassiek ballet meenemen, naar een theater of een wetenschappelijk experiment, dat kan hij niet begrijpen. Je kunt hem wel meenemen, maar hij krijgt er niets van mee. Integendeel, hij wordt of bang of begrijpt het allemaal verkeerd.

Het probleem is daarom niet dat Kabbalisten alles niet meteen willen onthullen. Maar als ware methodologen begrijpen zij dat de innerlijke groei van een mens een heel lange weg nodig heeft. Dit is het probleem.

Een dergelijk groeiproces kan 20 à 30 jaar in beslag nemen. Je stemt je steeds meer af op het systeem dat volgens andere wetten werkt dan je dierlijke lichaam, onze primitieve lagere wereld.

Je kunt jezelf met een kind vergelijken dat uit zijn kinderkamer, zijn wereld waar alles zich afspeelde, in de grote wereld komt. Daar gaat iedereen heel anders met elkaar om, daar zijn vreemdelingen en er gelden andere wetten.

Daarom moet je je leren afstemmen. In Kabbalah is het net zoals in onze wereld, waar wij ouders en docenten hebben die ons leiding geven en speciale systemen voor volwassenwording creëren om in deze wereld te kunnen integreren.

In spiritualiteit is alles echter veel moeilijker, want in de fysieke wereld hebben wij natuurlijke verlangens en zintuigen, maar in Kabbalah moet wij ze ontwikkelen. Dit betekent dat wij ons in Tens moeten groeperen, waardoor we de Hoge Wereld kunnen gaan voelen en ons erop kunnen gaan afstemmen.

Pas nu beginnen wij met dit proces, we verlaten langzamerhand onze kleine “kinderkamer”, we stappen nog niet de grote wereld in, maar komen in de “tuin”. Dit is nu precies waar wij mee bezig zijn.

From the Kabbalah Lesson in Russian 2/5/19

Related Material:

The Spread Of Kabbalah

A Science From Nowhere

Why Did Kabbalists Hide Their Books?

Filed under: Dissemination, Kabbalah Dissemination, Kabbalah Study, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed