“Internationale Vrouwendag 2019: Het recept van de Natuur voor gender evenwicht” (Thrive Global)

 

Thrive Global heeft mijn nieuwe artikel gepubliceerd: “Internationale Vrouwendag 2019: Het recept van de Natuur voor gender evenwicht”

“Het menselijk wezen bestaat uit de inclusie van mannelijk en vrouwelijk, de wereld kan niet gebouwd worden als niet beide aanwezig zijn, mannelijk en vrouwelijk” (Het Boek De Zohar).

De Internationale Vrouwendag staat weer voor de deur, dit jaar is het sleutelwoord “evenwicht”: de bedoeling hiervan is om in de hele wereld gender evenwicht te bevorderen.

Het doel achter de wens om evenwicht te creëren is goed en juist. Het komt voort uit een oprecht verlangen om heelheid, completering en perfectie te ontdekken in de interactie tussen mannen en vrouwen in de wereld. Maar waar bestaat gender evenwicht uit? Hoe bepalen wij wanneer er sprake van evenwicht is? Als wij hier met onze eigen ogen naar kijken – of het nu die van een man of een vrouw zijn – zien we de dingen alleen maar gedeeltelijk en incorrect.

Als het over evenwicht gaat, moeten wij de dingen vanuit het oogpunt van de natuur bezien.

Overal in de natuur zijn er twee tegengestelde krachten werkzaam, zij komen tot uitdrukking via verschillende krachten, handelingen en schepselen: plus en min, protonen en elektronen, hitte en koude, eb en vloed, inademing en uitademing. En in ons geval: mannelijk en vrouwelijk.

Als wij proberen om de verschillen tussen de verschijnselen van de twee tegengestelde krachten in de natuur te elimineren of te negeren, is dat een poging om in te grijpen in de natuur. Als wij proberen om een plus in een min te veranderen, zal dat uiteindelijk moeilijkheden veroorzaken, zelfs als wij dit op korte termijn nog niet zien.

Volgens de Wijsheid van Kabbalah kunnen mannen en vrouwen elkaar alleen aanvullen als het doel van hun relatie eruit bestaat dat zij de diepere kracht van de natuur willen ontdekken, de kracht die hen samenbindt. Zoals er geschreven staat: “Man en vrouw en de goddelijke aanwezigheid tussen hen.”

De diepere bindende kracht van de natuur is één. Noch mannelijk, noch vrouwelijk, noch plus, noch min. Het is de enige eenheid die bestaat. Mannen en vrouwen hebben elkaar nodig om enigszins boven het menselijk ego uit te rijzen en die kracht samen te ontdekken. Daarvoor moeten zij ieder hun unieke eigenschappen activeren en elkaar aanvullen. Dus in plaats van na te denken over de manier waarop mannen en vrouwen afzonderlijk van elkaar kunnen groeien, moeten wij erover nadenken hoe zij samen kunnen oprijzen.

Het is geen toeval dat de stuwkracht om een nieuw gender evenwicht te vinden in onze tijd zo prominent is geworden. De mensheid ontwikkelt zich op zoek naar een hogere levenservaring, daarom verlangen wij naar een dieper gevoel van heelheid. Harmonie kan echter alleen ontstaan als tegengestelde krachten elkaar complementeren.

Het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk is geen “gender verschil”. Het is een oneindig diepe kloof die afkomstig is van de aard van de schepping. Wij hoeven niet gelijk te zijn. Wij moeten verschillend zijn en blijven, en leren hoe wij elkaar kunnen aanvullen.

Gepubliceerd op 3 maart 2019

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: