Tegengesteld aan de rede

Vraag: Waarom spreekt Kabbalah via mijn verstand tegen mij terwijl ik er niets van begrijp? Waarom moet ik veranderen en op het niveau van gevoelens werken terwijl ik de hoge wereld niet voel?

Antwoord: Omdat onze gevoelens ons naar een nieuw verstand leiden. De rede is het resultaat van nieuwe verlangens en gevoelens.

Om de een of andere reden denken wij dat het verstand en het gevoel tegengesteld zijn aan elkaar, maar dat is niet waar! Mijn gevoelens, namelijk mijn verlangens en wat ik daarbij voel, bepalen namelijk mijn denken, daardoor wordt mijn bewustzijn bepaald.

Door mijn verlangens en de vervulling daarvan te veranderen, verandert mijn denken. En als dat niet zo is, kan ik naar “geloof boven de rede” gaan, tegengesteld hieraan. Het denken is niet heilig voor mij, maar soms is het belangrijker dan mijn gevoelens, omdat het mij naar een bepaald niveau brengt, dan toom ik mijn denken in en ga ik daar bovenuit.

De rede zegt: “Verruim je kennis, je verlangens, en ga daarmee aan het werk.” En ik antwoord: “Nee, daar wil ik niet mee werken, want zij geven mij geen antwoord. Ik moet een andere weg inslaan.”

Wat betekent: tegengesteld aan de rede? Ik vernietig mijn denken niet, ik zeg alleen dat ik mij niet laat beperken door wat ik zie. Ik moet daar een stap bovenuit gaan.

Wat een stap boven mijn denken uit is, weet ik niet. Kan ik aan iets denken dat hoger is dan ikzelf? Dan doe ik een beroep op mijn gevoelens en ik zeg: “Mijn egoïstische gevoelens zijn verkeerd. Ik wil op weg gaan met de eigenschappen van geven, niet van ontvangen. Dit is de enige manier waarop ik resultaat zal bereiken. Dan zal mijn denken ook veranderen.

Ons denken wordt door Boven beïnvloed, ik doe een beroep op mijn gevoelens en ga daar bovenuit naar de eigenschap van geven. Dan kom ik op een nieuw niveau: met nieuwe gevoelens en een nieuw verstand.

From the lesson in Russian 8/26/18

Related Material:
Mind And Feelings
Mind And Feelings In Spiritual Development
Reason And That Which Is Above It

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed