Schaamte – Hulp bij correctie

laitman_547.03Baal HaSulam, Talmud Eser Sefirot, Part 1, “Histaklut Pnimit“: Degenen die onverdiend een geschenk ontvangen, voelen schaamte. Om de Neshamot (zielen) deze schaamte te besparen, heeft Hij deze wereld geschapen, waarin werk te doen is. Zij zullen dit werk daarom met vreugde verrichten, want in ruil voor hun werk krijgen zij hun loon vanuit de Heelheid, zo wordt hun het schaamtegevoel bespaard.

Vraag: Dus deze wereld werd geschapen om niet aan schaamte te hoeven lijden?

Antwoord: Nee. Zo lijkt het alleen op het eerste gezicht.

Er is niets tevergeefs geschapen. De schaamte die is geschapen, is niet bedoeld om er onder te lijden, maar om er bepaalde spirituele niveaus mee te bereiken, om schaamte te transformeren tot een positieve component en met de hulp daarvan verder te komen. Daarom moet ik schaamte ontwikkelen, ermee werken en er zelfs met een steeds groter verlangen gebruik van maken.

Verschillende variaties van het gevoel van schaamte zullen mij helpen om te begrijpen waar ik me in het spirituele systeem bevind en hoe ik mij er beter mee kan verbinden.

De verschillende nuances van het gevoel van schaamte – door afgewezen te worden, gebrek aan verbinding te voelen, elkaar te bedriegen, door allerlei dingen waar ons egoïsme ons toe aanzet, door kleine wreedheden te begaan – zullen mij helpen om dit alles te corrigeren. Als ik mij niet zou schamen, zou ik hier niets van gevoeld hebben en zou ik zonder een slecht geweten van alles genoten hebben.

Wat is het verschil tussen een lomp en een intelligent mens? Een lomp mens voelt geen schaamte, het is heel diep in hem verborgen, daarom geniet hij van alles zonder ook maar ergens over na te denken, zonder enige last te hebben van zijn geweten. Een meer gevoelig, intelligent mens schaamt zich als hij van zijn egoïsme gebruik maakt, zeker in de nabijheid van anderen, daarom verbergt hij dat, hij probeert het glad te strijken.

Vraag: Dus onze aardse schaamte kunnen we in ieder geval enigszins vergelijken met spirituele schaamte?

Antwoord: Ja. Onze aardse schaamte kan ons helpen om inzicht te krijgen in de spirituele schaamte, maar wij gebruiken de schaamte niet op de juiste manier. Een mens heeft schaamte nodig. Hoe meer schaamte, hoe beter. Als ik mij diep schaam, zal dit snel tot correctie leiden.

Het is een heel serieuze hefboom. Er bestaat niets anders tegen egoïsme: alleen dan begin je te voelen hoe onbetekenend en onvolkomen je bent. Dit wordt schaamte genoemd.

From the Kabbalah Lesson in Russian 4/22/18

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed