Rabash: de laatste grote Kabbalist

Dr. Michael Laitman

Van mijn facebook pagina Michael Laitman 13-9-2018

Op een koude, regenachtige nacht in 1979 kon ik niet slapen, mijn gedachten lieten me niet los. Plotseling zat ik achter het stuur van mijn auto en ging ik rijden, zonder te weten waarheen. Ineens zag ik innerlijk een groot bord voor me: “Bnei Barak”. Daar reed ik heen. De straten waren verlaten. Op de hoek van “Chazon Ish Straat” zag ik een voorbijganger. “Waar kan je hier studeren?” vroeg ik. Hij keek me aan en zei: “Rij maar naar het einde van de straat, daar zie je een boomgaard. Het is daar tegenover.”

Zo ontmoette ik mijn leraar voor de eerste keer, Rav Baruch Shalom Ashlag (Rabash), de oudste zoon en opvolger van Baal HaSulam: de grootste Kabbalist van de 20e eeuw. Vanaf dat moment veranderde mijn leven voorgoed.

De daarop volgende twaalf jaar was ik zijn persoonlijke assistent en volgeling, ik absorbeerde alles van hem wat ik nu weet van de Wijsheid van Kabbalah. Elke dag sloot hij zich op in zijn kamer, op de tweede verdieping, en ging hij schrijven. Zo zijn zijn diepgaande artikelen geboren, zij hebben op de meest geschikte wijze de weg gebaand voor eenieder die het spirituele pad wil volgen. Niemand voor hem had op zo’n eenvoudige, praktische manier geschreven. Hij neemt de lezers bij de hand als een vader die zijn kinderen op het pad begeleidt en hij wijst hen de weg totdat zij de ware betekenis van het leven ontdekken.

En als ik eenmaal het gewaad van liefde heb verworven,“ schreef hij aan zijn studenten aan het einde van zijn welbekende brief ‘Liefde voor de Vrienden’, “beginnen er meteen liefdes vonken in mij te schijnen.”

Mijn hart begint te verlangen naar eenheid met mijn vrienden, en het lijkt alsof mijn ogen mijn vrienden zien, mijn oren hun stemmen horen, mijn mond met hen spreekt, mijn handen omarmen, mijn voeten in een cirkel dansen, in liefde en vreugde, samen met hen …” (Rabash).

Na zijn heengaan in 1991, begonnen mensen die een brandend verlangen in hun hart voelden om het doel van hun leven te ontdekken, bij elkaar te komen. Langzamerhand ontstond het “Bnei Baruch Kabbalah Education & Research Institute”, genoemd naar Kabbalist Baruch Ashlag. Elke morgen bestuderen wij de geschriften van de Kabbalisten, zoals The Study of the Ten Sefirot, De Zohar met het Sulam Commentaar en de geschriften van Baal HaSulam en Rabash. Het is ons werk om met iedereen die er belangstelling voor heeft deze methode te delen, net zoals mijn leraar aan mij de Wijsheid van zijn vader doorgaf.

Vanavond is het de 27e gedenkdag van het heengaan van mijn leraar, Rabash, de grootste van zijn generatie. Ik hoop dat wij erin zullen slagen om zijn pad getrouw te volgen.

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed