De wens om de kop te zijn en niet de staart

laitman_254.03Tijdens Rosh HaShanah vragen wij aan de Schepper om van ons in het nieuwe jaar de “kop” te maken en niet de “staart”. De betekenis hiervan is dat wij willen werken volgen onze intentie en ons denken, en niet volgens de kracht van het verlangen. Wij willen boven het verlangen uitstijgen naar het denken, dit wordt “geloof boven de rede” genoemd, en wij willen ons verdiepen in de intentie waarmee wij ons verlangen gebruiken.

Wij willen niet dat het verlangen onze handelingen bepaalt, zoals dat nu is. Nu heeft het verlangen controle over ons, het stuwt ons voort en bepaalt onze handelingen en intenties. Al onze intenties zijn uitsluitend gericht op de vervulling van onze verlangens.

Wij willen de verhouding tussen de intentie en het verlangen echter zodanig corrigeren dat de intentie het verlangen gaat bepalen. Dan zal het verlangen bestuurd worden door de intentie om te geven, “geloof” genaamd.

Dit is een grote verschuiving in het spirituele werk. Aan het begin van het pad besteden we alleen aandacht aan ons verlangen en dat willen we realiseren. Dan gaan wij onze intenties onderzoeken, zij zijn dan namelijk nog egoïstisch. Dan zien we echter, dat onze intentie anders kan worden. Het Corrigerende Licht beïnvloedt ons en verandert onze houding ten opzichte van ons eigen verlangen en het verlangen van de Schepper.

Doordat wij in een groep werken, studeren, en het Corrigerende Licht ons beïnvloedt, gaan wij merken dat wij de Schepper belangrijker gaan vinden. Wij hebben de Schepper nog niet ontdekt, maar we kunnen al voelen dat het belangrijk is voor ons om aan Hem te denken, Hem vreugde te geven, dichterbij Hem te komen en ons aan Hem te hechten. Dit maakt al deel uit van onze intentie, wij vragen aan de Schepper om de mogelijkheid om op deze wijze te kunnen handelen.

Hieruit volgt dat er geen goed of kwaad in de wereld bestaat. Het lijkt alleen zo voor mij, het is bedoeld om de mogelijkheid te krijgen om de Hoge Kracht te leren kennen, die te leren onderscheiden, mij met die Kracht te verenigen, die Kracht te bereiken en de Schepper te leren begrijpen.

Dan zien we dat we in het begin door ons verlangen werden bestuurd en aan het einde door de intentie. Het maakt geen verschil of ik een verlangen voel om te ontvangen of te geven, ik grijp elke mogelijkheid aan om ieder verlangen uitsluitend te gebruiken om mijn intentie om te geven waar te maken.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 8/22/18, Lesson on the Topic: “Rosh HaShana

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: