In eenheid en verbinding

laitman_232.08Concepten die in onze waarneming tegengesteld zijn aan elkaar, bestaan in de wereld van Oneindigheid in een simpele eenheid en verbinding. (Baal HaSulam, Talmud Eser Sefirot, Part 1 “Histaklut Pnimit”)

Vraag: Wat betekent het dat tegenstellingen verenigd zijn? Kunt u een voorbeeld geven uit de natuur?

Antwoord: Einstein heeft voorbeelden gegeven van dimensies boven tijd en ruimte. Bijvoorbeeld: een grootvader en een verre afstammeling van hem ontmoeten elkaar honderden jaren later. Zij leven gelijktijdig, maar met betrekking tot ons niveau nemen wij verleden, heden en toekomst waar.

Vraag: Betekent dit dat er misschien wel dinosaurussen om ons heen lopen, maar dat wij ze alleen niet zien?

Antwoord: Er lopen nergens dinosaurussen rond, ze lopen in je innerlijk rond (zo was het trouwens eerder ook). Buiten ons is er niets. Alles wat wij waarnemen, projecteren wij, daarom lijkt het alsof wij van alles buiten onszelf zien en dat noemen wij dan: onze wereld. Maar we ervaren het alleen in onszelf. Wij nemen niet waar wat er buiten ons is. Het lijkt alsof er een paar elektroden met ons verbonden zijn en wij veronderstellen dat wij ergens met elkaar praten en anderen zien, zoals op een scherm.

Dan rijst de vraag: lijkt het alleen maar zo dat alles bestaat of bestaat alles werkelijk? Dit kunnen we niet beantwoorden, want we kunnen niets buiten onszelf. waarnemen. Daarom kan een mens niet objectief beweren dat iets bestaat, hij neemt altijd subjectief waar.

Alles wat wij onthullen en bestuderen is zuiver subjectief, ook Kabbalah. Wij kunnen nooit het zuivere beeld bereiken. Dat zal pas na de alles omvattende correctie onthuld worden, als wij allemaal met elkaar verbonden zullen zijn en onze kleine persoonlijke sensoren (Reshimot) met elkaar verbonden zullen zijn tot één gezamenlijke sensor en onze kleine persoonlijke verlangens tot één gezamenlijk verlangen, dat zal leiden tot één absolute waarneming: eeuwig wit Licht. Dan zullen we kunnen praten over wat er in werkelijkheid bestaat. Deze staat wordt Gmar Tikkun genoemd, de Laatste Correctie.

Zo is het met betrekking tot ons, voor de Schepper bestaan er geen problemen, want Zijn eigenschappen omvatten alles. Wij zullen zo ver komen dat wij diezelfde staat bereiken, als ons verlangen totaal geïntegreerd wordt, met inbegrip van alle tegenstellingen. Dit wordt beschouwd als: “Heb je naaste lief als jezelf.”

Met andere woorden: als ik alles wat er in een ander mens aanwezig is – al zijn onaangename eigenschappen, staten en gedachten – met liefde accepteer alsof het van mijzelf is, als iets heel kostbaars, sluit ik alle verlangens van alle mensen in de wereld in, en dan ben ik in staat tot objectiviteit, want dan zullen alle tegenstellingen in mij verenigd zijn.

Vraag: Kunnen we zeggen dat er dan zowel liefde als haat in mij zullen bestaan?

Antwoord: Natuurlijk. Het ene zal het andere niet opheffen, want ze zullen elkaar juist ondersteunen, zodat ik daartussenin de grootheid van de geestelijke verworvenheid zal kunnen voelen. Zo werkt het.

From the Kabbalah Lesson in Russian 4/8/18

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed