Hoe kunnen emoties samengaan met de rede?

laitman_543.01Vraag van facebook: Hoe kunnen wij emoties met ons denken verenigen, want onze emoties komen als een reactie op gebeurtenissen in ons leven die ver verwijderd zijn van de rationele manier waarop de wereld in elkaar zit?

Antwoord: Onze emoties hebben niets te maken met onze gedachten. Ze komen naar boven omdat ze plotseling uit het verlangen tevoorschijn komen. En verlangen is onze aangeboren aard.

De rede is een systeem dat daaraan toegevoegd is om emoties te verzamelen, te sorteren, te vergelijken, bij te stellen, etc. In het algemeen is het denken echter zwak met betrekking tot emoties; ten opzichte van verlangens is het denken secondair.

Vraag: Is het mogelijk om emoties af te zwakken?

Antwoord: Dat heeft geen zin. Je moet een staat bereiken waarin je emoties in evenwicht zijn. Negatieve emoties kunnen in evenwicht gebracht worden door positieve emoties en dan kan je je er prettig bij voelen, want dan zullen zowel de negatieve als de positieve emoties met elkaar samenwerken op weg naar een verheven doel.

En je weet dat je dit allemaal nodig hebt. Je gaat niet vechten met je eigen aard of met de mensen om je heen. Integendeel, je komt in een staat waarin je in harmonie bent met elkaar. De plus van de ene mens wordt gecompenseerd door de min van de ander. We zijn zo geschapen dat wij een ideaal systeem zouden vormen als we ons allemaal op de juiste manier met elkaar zouden verbinden, al onze plussen en minnen zouden dan perfect bij elkaar passen.

Vraag: Dus de plussen en de minnen zijn over de hele wereld verspreid met de bedoeling om ze weer met elkaar te verbinden?

Antwoord: Dat is nu juist het probleem. We hebben geen andere keus. We proberen met elkaar iets te bereiken, maar we raken ontmoedigd omdat we zien dat niets helpt en uiteindelijk sterven we.

Maar we moeten gaan inzien dat wij zelf in feite niets kunnen beginnen en dat wij de Schepper om hulp moeten vragen. Dan zal Hij ons beschijnen met het Hoge Licht en onder de invloed van dat Licht zullen wij snel één passend mozaïek gaan vormen waarin we elkaar zullen aanvullen.

Dan zullen wij met elkaar een perfecte combinatie vormen. Alle negatieve en positieve emoties zullen elkaar aanvullen en ieder mens zal nodig zijn voor een ander mens. Zo zullen wij tot perfectie komen.

From KabTV’s, “News with Michael Laitman” 4/24/18

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed