De kokende lava van eenheid

laitman_943Wij kunnen ons alleen verenigen als wij het gevecht aangaan. We zijn in het bezit van een kracht die in elk opzicht tegenstand biedt aan eenwording. Maar deze kracht weerhoudt ons er niet van om in deze wereld te handelen. Het egoïsme van mensen in deze wereld is geen belemmering, het draagt alleen maar bij aan ontwikkeling.

Daarom is egoïsme niet slecht. Integendeel, als een kind niets zou willen, niet zou proberen om de hele wereld te veroveren, zou hij zich niet voldoende ontwikkelen en dat zou een zorgwekkende situatie zijn.

Hoe egoïstischer een mens in deze wereld is, hoe groter zijn kans van slagen. Het enige wat noodzakelijk is, is dat hij zijn egoïsme de goede richting op laat gaan, zodat het niet destructief wordt en geen schade aan de maatschappij aanbrengt. Maar als hij, dankzij zijn egoïsme, goed werk verricht en veel bereikt, komt dit hem en de wereld ten goede.

Om preciezer te zijn, er is hier zelfs geen sprake van egoïsme, maar van de kracht van ontwikkeling die inherent is aan het evolutie programma en waar ieder mens deel van uitmaakt. Het ware egoïsme, waarover geschreven staat: “Ik heb de neiging tot het kwaad geschapen en ik heb de Torah als een kruid geschapen”, manifesteert zich pas als wij naar eenwording verlangen. Dan ontdekken wij, in die eenheid, de kracht die hindernissen opwerpt.

Het verlangen om één te worden, is ons verlangen om het gebroken systeem van de gemeenschappelijke ziel, van de eerste mens, Adam, heel te maken. Het is onze opdracht om het te corrigeren, want de Schepper heeft de scheiding tussen ons gecreëerd als een plek om in te werken zodat wij alle gebroken delen met elkaar zullen verbinden.

Als wij proberen om ze met elkaar te verbinden, ontdekken wij de kracht die de eenwording tegenwerkt. Deze kracht wordt “egoïsme” genoemd. De kracht die daar tegenover staat wordt “de Torah”, het “Corrigerende Licht”, genoemd. Wij moeten deze neiging tot het kwaad leren kennen en in onszelf ontdekken. Het is de slang die ons ervan weerhoudt om één te worden.

Deze tegenkracht die ons weerhoudt van verbinding, moeten wij waarderen en niet vernietigen. Wij moeten al deze krachten verzamelen en proberen om ze te overwinnen. Dan zullen we ontdekken dat wij dat zelf niet kunnen, omdat deze kracht door de Schepper is geschapen, daarom hebben wij de Torah nodig, het Corrigerende Licht.

Alleen zij die zich bewust zijn van de noodzaak van eenheid, hebben de Torah nodig, dat is namelijk het hoogste Licht dat ons naar eenheid en correctie leidt.

Ondanks de enorm krachtige weerstand van het ego, brengt de kracht van de Torah onze harten van steen bijeen, verwarmt ze, laat ze smelten en verandert ze in kokende lava, in één enkele kracht. Dan komen we tot één spirituele Kli (vat), van tien Sefirot naar de Partzuf, en naar het deel van Adam HaRishon dat de Schepper geschapen heeft en in stukken heeft gebroken.

Zo gaan we voorwaarts, alles begint met ons verlangen naar eenwording. Kijk niet naar de neiging tot het kwaad op andere gebieden, maar alleen daar waar het over verbinding gaat. Dan opent het zich. We moeten niet op zoek gaan naar het kwaad. We gaan op zoek naar goedheid, verbinding en eenheid, en dan ontdekken we het kwaad.

We gaan altijd over de rechterlijn voorwaarts, als de linkerlijn zich dan opent, betekent dat, dat wij het nodig hebben, dan moet die lijn parallel lopen met de rechterlijn. En dan moeten we in de middellijn werken om de linker- en de rechterlijn correct te gebruiken als één geheel.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 6/8/18, Lesson on the Topic: “Attacking the Connection”

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: