Wat maakt de mens bijzonder?

laitman_282.01Vraag: Als we bijvoorbeeld naar een kudde dieren kijken, zien we dat ze in een soort communistische maatschappij leven waar alles gemeenschappelijk is. Is de mens een mutatie van de natuur, een bijzonder wezen waarin het ego zich plotseling is gaan ontwikkelen?

Antwoord: In zijn animale staat is de mens een onopvallend wezen. Maar in de mens is egoïsme aanwezig en dat zorgt ervoor dat hij boven de natuur uitstijgt.

In de gehele natuur – het minerale, vegetatieve en animale gebied – is geen egoïsme aanwezig, alles is op het instinct aangewezen, op het verlangen om te overleven. Het instinctieve verlangen om te overleven – de vervulling van de onveranderlijke natuurwetten – is als op een hard disk op deze niveaus aanwezig, als in een permanent geheugen, dit beschouwen we niet als egoïsme.

Egoïsme is een verlangen naar excessen, als ik meer wil dan ik voor mijn fysieke bestaan nodig heb. Maar als ik op een natuurlijke wijze vecht voor mijn bestaan, is dat geen egoïsme.

Het egoïsme dat aan de mens is toegevoegd, maakt de mens bijzonder. Daarom onderscheidt hij zich van alle dieren en kan hij zich tot een menselijk wezen gaan ontwikkelen.

From KabTV’s “The Last Generation” 11/13/17

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: