Hoe kan de toewijding van de ziel gemeten worden?

Wie Kabbalah studeert, moet ernaar streven om niet alleen maar wijzer te worden doordat hij nieuwe kennis ontvangt, maar – en dat is het belangrijkste – zijn gevoelens veranderen, zodat het hart verandert en zich uitbreidt. Het hart leert om de hogere manifestaties, die nu nog ontoegankelijk zijn voor ons, te voelen, de handelingen van geven en eenwording. Deze bevinden zich boven onze rede.

In Kabbalah bestaat het concept “geloof boven de rede”. Kennis komt overeen met de rede. Afhankelijk van mijn begrip ben ik in staat om te geven, want dan weet ik dat het mij goed doet. Ik kom naar de winkel en geef geld in ruil voor goederen. Dat is niet moeilijk.

Maar “geloof boven de rede” bestaat niet in onze wereld. Waar kan ik extra kracht krijgen om “boven de rede” te kunnen geven? Voor zover mijn begrip reikt, ben ik bereid om twee dollar te betalen voor een kop koffie, maar als mij gevraagd wordt om in plaats van twee dollar twintig dollar te betalen voor een of ander goed doel, waar haal ik dan de kracht vandaan om deze achttien dollars extra uit te geven?

De kracht die het mij mogelijk maakt om extra werk te doen, om mij extra in te spannen en mijn ego op te offeren, wordt “geloof” genoemd. Daar moeten we naar streven. Alleen zo kan gemeten worden hoeveel ik werkelijk geef. Dit komt niet voort uit een verstandelijke berekening, maar uit het verlangen om aan de Gastheer te geven.

Met andere woorden: ik geef, onafhankelijk van de vraag hoeveel ik van Hem heb ontvangen, en ik ben bereid om Hem terug te betalen, maar totaal belangeloos. Dit wordt er bedoeld met de toewijding van de ziel: als ik bereid ben om Hem de hele wereld te geven, zelfs als ik van Hem niets ontvang.

From the 2nd part of the Daily Kabbalah Lesson 3/21/18Talmud Eser Sefirot

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed