Waardoor zijn mensen bang voor Kabbalah?

Laitman_198Vraag: Waardoor zijn mensen bang voor Kabbalah en hebben zij er een grote afkeer van, zelfs als zij er maar heel weinig van weten?

Antwoord: Allereerst horen de gevoelens van angst en afkeer bij mensen omdat de propaganda tegen Kabbalah al zeker 3000 jaar plaatsvindt.

Ten tweede gaat Kabbalah tegen de menselijke natuur in. Kabbalah spreekt over iets wat verborgen is, daarom beschouwen mensen Kabbalah als een “geheime gemeenschap” waarvan de leden zich bezig houden met geheime zaken. Een mens bereikt tenslotte het niveau van het bestuur van de wereld. Er worden verschillende etiketten op Kabbalisten geplakt: sektarisch, vrijmetselarij, Joodse vrijmetselarij, vroege esoterie, enz.

Vraag: Als mensen die belangstelling hebben voor Kabbalah dit lezen, zouden ze kunnen denken: “Waarom zouden we ons hierin verdiepen?”

Antwoord: Wat voor zin dit heeft? De ziel stelt deze vraag. Een mens kan zo’n verlangen niet onderdrukken. Als hij de kans heeft om de zin van het leven te ontdekken en de Hoge Wereld te bereiken, kan hij dit verlangen niet kleiner maken of onderdrukken. Zonder dit doel wordt het leven zinloos. Wat is er dan nog aan? Dan komt de mens alleen nog maar in een coma terecht.

Vraag: Als de Schepper de schepping aan Hem gelijkvormig wil maken en blij wil maken, waarom moet de weg daarheen dan zo lang zijn? Hij geeft de methode, verbergt deze dan, en iedereen heeft er een afkeer van. Waarom is dat zo?

Antwoord: De vrije wil is hier de oorzaak van. Wij begrijpen niet hoe dit alles gerealiseerd zal worden, maar het moet gebeuren. Het is echter onmogelijk om de Schepper tegen je wil in te onthullen. Je kunt aangespoord worden en tegelijkertijd weerstand ervaren, dan schommel je constant heen en weer. Door constant aantrekkingskracht te voelen en weerstand, krijg je de kans om zelf de vraag naar de zin van het leven op te lossen.

Vraag: Wie doet dit?

Antwoord: Het Hoge Bestuur, de “middellijn” genaamd. Je kunt er niet omheen, zo wordt het geregeld.

Maar in het algemeen is dit voor beginners heel moeilijk te begrijpen, daarom hebben zij voortdurend klachten, in ieder geval is het zo dat er velen komen en weggaan, eerst juichend, later vloekend. Zo zoekt de mensheid naar de zin van het leven. Deze zin bevindt zich echter boven ons egoïstische begrip van de wereld: in geven, in liefde en in het verlaten van je kleine ik. Daardoor is dit alles gecompliceerd en ontmoedigend.

Vraag: Dus u rechtvaardigt deze houding van de Schepper?

Antwoord: Dit is het systeem waarin wij bestaan, de matrix waarin wij leven, de natuur genaamd. Daarom kunnen we niet zeggen of het goed of slecht is.

From the Kabbalah Lesson in Russian 9/10/17

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: