Mijn facebook pagina: “Internationale Vrouwendag 2018”

Dr. Michael Laitman

Van mijn facebook pagina Michael Laitman 8-3-2018

In het licht van de Internationale Vrouwendag is mij gevraagd om vanuit het perspectief van de Wijsheid van Kabbalah te schrijven over de gelijkheid van mannen en vrouwen.

Allereerst is het vergelijken van mannen en vrouwen even verkeerd als het vergelijken van appels en peren. De natuur heeft bepaald dat mannen en vrouwen, zowel biologisch als psychologisch, verschillende schepselen zijn. Net zoals onze lichamen verschillend werken, denken en voelen we verschillend en nemen we de wereld anders waar.

Daarom is een poging om mannen en vrouwen gelijk te trekken volkomen onnatuurlijk. Als we proberen om mannen en vrouwen volgens dezelfde normen te beoordelen en hen zoveel mogelijk gelijk te maken, lijkt het alsof we de natuur gaan “repareren”. Maar de natuur heeft geen enkele vorm van reparatie nodig.

Wij moeten niet proberen om de verschillen tussen mannen en vrouwen weg te nemen, maar wel leren hoe we ze kunnen omarmen. We moeten naar harmonie streven in plaats van naar gelijkheid. Dit betekent dat wij onze mening over gendergelijkheid moeten upgraden naar een meer holistische benadering en inzien dat juist onze verschillen ons in staat stellen om elkaar aan te vullen en harmonie te creëren.

De hele natuur werkt op die manier: unieke, tegengestelde eigenschappen worden met elkaar verweven om leven te creëren, plus en min, contractie en expansie, hitte en koude, eb en vloed, mannelijk en vrouwelijk. Ik denk dat dit iets is wat vrouwen veel beter begrijpen dan mannen, want zij zijn in het algemeen sensitiever van aard dan mannen.

Praktisch gezien zeg ik niet dat mannen en vrouwen niet dezelfde rol in de maatschappij kunnen vervullen. Voorbeelden als Margaret Thatcher en Angela Merkel bewijzen, dat een vrouw die bekwaam is een functie kan vervullen die over het algemeen door een man wordt vervuld. Het is echter dwaasheid om een vrouw een bepaalde functie te laten bekleden omdat er dan meer “gelijkheid” zou ontstaan, dat levert niets goeds op voor de maatschappij.

Als er bijvoorbeeld aan een stuurgroep gevraagd wordt om te zorgen voor een gelijk aantal mannen en vrouwen in de betreffende groep ten behoeve van “gelijkheid”, is dat een kinderlijke opvatting van gelijkheid, dan wordt er gestreefd naar politieke correctheid in plaats van naar optimale resultaten. Een stuurgroep kan bestaan uit een meerderheid van mannen of een meerderheid van vrouwen, afhankelijk van het doel dat men wil bereiken en van wat eenieder kan bijdragen, het gaat niet over de vraag hoe we gelijkheid kunnen promoten.

De westerse maatschappij heeft meer educatie nodig over de wijze waarop verschillende systemen in de natuur tot harmonie kunnen komen als verschillen samenkomen. Dan zullen we inzien dat we in de maatschappij moeten streven naar wederzijdse aanvulling door de unieke kwaliteiten van mannen en vrouwen in de schijnwerpers zetten en ze samen te brengen om het beste van de beide werelden te bereiken.

Ik nodig je uit om onze gratis Kabbalah cursus te gaan volgen en te leren hoe je je unieke kwaliteiten kunt ontdekken, dit komt iedereen ten goede.

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed