Het gevecht voor vrijheid

laitman_424.02Onze staat is het gevaarlijkst als we geen opgang en geen neergang voelen, maar onverschilligheid. Als we geen kracht hebben om eruit te komen, niet opwaarts en niet neerwaarts. Dit wordt als dood beschouwd. Bij een neergang ervaart een mens diverse problemen, negatieve invloeden en afwijkende gedachten, maar dan leeft hij, hij is niet dood. Onverschilligheid betekent de dood.

De Schepper zegt: “Kom naar Farao!” Dit betekent dat Hij ons uitnodigt om in te zien hoe tegengesteld wij zijn aan de Hoge Kracht, aan de spirituele wereld, aan geven en liefde. Dan krijgen we tools in handen om mee te werken: het Licht zal tegen de achtergrond van de duisternis onthuld worden.

Op een andere wijze kunnen wij dit niet onderscheiden of voelen. De ballingschap in Egypte was noodzakelijk, want daardoor werd onthuld hoe volkomen tegengesteld wij zijn aan de Schepper, want Farao is de achterzijde van de Schepper. Als een mens deze tegenstelling ten volle ontdekt, is hij eraan toe om uit Egypte te trekken.

Ons probleem bestaat niet uit licht of duisternis, maar uit het grauwe halfduister, uit onverschilligheid. Dan sta je stil. Als ik in de gevangenis zit en ik mij gevangen voel, doe ik elke poging om er uit te komen. Maar als ik niet voel dat ik vastgeketend ben, in de gevangenis zit en afgesneden ben van het ware leven, ben ik bereid om voor altijd in deze cel te blijven. Er bestaat geen situatie die ernstiger is. Dit is de ware gevangenis, dan kan alleen de omgeving een mens helpen.

Zowel goede als slechte staten leiden tot vooruitgang, maar de staat van onverschilligheid is volkomen passief en neemt 90% van onze tijd in beslag. Ons leven wordt erdoor opgeslokt en laat ons achter zonder enige hoop op het bereiken van het doel van de schepping. Daarom moeten we ertegen vechten. Hier gaat het om het gebied van onze vrije wil, het middelste derde deel van Tifferet, waar noch krachten van Boven, noch krachten van beneden invloed op ons uitoefenen, wij bevinden ons in te midden daarvan en we kunnen nergens heen om te ontsnappen. Dit is de ware gevangenis.

From 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 1/18/18,Lesson on the Topic: “From Obstructions to Ascents,” (Prep For World Convention 2018)

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed