Een probleemloze dood

laitman_561Vraag: Hoe denkt u over euthanasie? Er bestaat een nieuwe uitvinding: een machine die het voor terminaal zieke patiënten mogelijk maakt om volkomen pijnloos, in een paar seconden, te sterven. Daarna kan zo iemand meteen begraven worden, in dezelfde machine. Wat voor gevoel hebt u erover om op een dergelijke manier het leven te verlaten: probleemloos, kalm en zonder angst.

Antwoord: In feite kan ik hier niets over zeggen. Het gaat hier over een persoonlijke beslissing. De dood is altijd pijnlijk, altijd onaangenaam. Tegenwoordig benutten veel mensen allerlei mogelijkheden om pijnloos naar de andere wereld te gaan. Dit is echter maar één gezichtspunt.

Vanuit een ander gezichtspunt zei Baal HaSulam altijd dat het de moeite waard is om – als dat mogelijk is – deze pijn niet te vermijden. Het is moeilijk om dit zo te zeggen, maar ik moet dit toch aan mensen vertellen, want deze pijn is anti-egoïstisch. Een mens wordt erdoor gereinigd.

Wij moeten ervoor zorgen dat een mens de grens naar een ander leven al gepasseerd is voordat hij dit leven verlaat. Dan is het vertrek uit dit leven niet pijnlijk voor hem: hij is vertrokken en daarmee is alles gezegd.

Laten we hopen dat wij nu de tijd naderen waarin de mensheid deze mogelijkheid zal ontdekken, dan zal de overgang van dit leven naar het volgende eenvoudig en kalm plaatsvinden.

In feite is euthanasie niet nodig. Als ik de volgende staat al voel, kan ik mijn lichaam toestaan om te sterven. Ik sla de dood ervan van verre gade en dit is totaal niet pijnlijk voor mij. Het is niet angstaanjagend of verdrietig, Ik leef al in mijn volgende lichaam, in mijn spirituele lichaam, het lichaam van de ziel.

From KabTV’s “News with Michael Laitman,” 12/14/17

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed