De wereld van het ene uiteinde tot het andere uiteinde zien

laitman_224De stille, vegetatieve, animale en menselijke niveaus in spiritualiteit geven de mate van onze deelname in het systeem van de werkelijkheid aan. Op het stille niveau ontdek ik dit systeem alleen op een passieve wijze, ik sta volkomen onder de controle van de Hoge Kracht.

Ik ben te vergelijken met een embryo in de baarmoeder. Het gehele werk bestaat uit volledige annulering van het ego. Dit is werk op het stille niveau: in de mate waarop ik mij annuleer, onthul ik de Hoge Kracht.

Op het vegetatieve niveau handhaaf ik het stille niveau omdat alles daaruit voortkomt, maar ik verricht al bepaalde handelingen die het mij mogelijk maken om de Hoge Kracht op een dieper niveau te onthullen. Dit betekent dat ik een plant word.

Mijn groei vindt echter in overeenstemming met de Hoge Kracht plaats: veranderingen die ik in Hem waarneem, brengen dezelfde veranderingen in mij teweeg. Ik behoud altijd gelijkvormigheid aan Hem, dat is adhesie, zoals een plant die voortdurend naar het licht uitreikt, naar de zon.

Later zullen we zien dat de hele wereld: de minerale natuur, planten, dieren en mensen – alles, behalve Kabbalisten – gehoorzaam alle bewegingen van de Schepper volgen, dat zij namelijk in adhesie met de Hoge Kracht leven. Een Kabbalist moet echter bewust adhesie met de Schepper bereiken.

Op het animale niveau van spiritualiteit kunnen wij ons alleen verbinden door middel van annuleren. Door mij te annuleren, kan ik de ander “binnengaan” zonder dat die ander dat waarneemt, dan is communicatie tussen ons nog niet mogelijk. Er ontstaat een verbinding tussen ons die nog geen consequenties heeft. Er ontstaat echter wel een basis voor latere vormen van verbinding tussen ons.

Als wij ons op een dergelijke animale wijze met elkaar verbinden, door ons te annuleren voor elkaar, bereiken we verbinding met de Schepper, alleen voelen we het nog niet.

Er is een algemeen gevoel dat wij onder de controle van een soort kracht staan, onder een bestuur, maar niet meer dan dat. Hoewel dit al een spirituele staat is, is de waarneming van het Licht van Nefesh en het begrip daarvan nog heel beperkt: het is een gevoel dat je je in een spirituele omgeving bevindt. Er is echter al contact met de Hoge Kracht.

Als een mens zich annuleert voor de Schepper, wordt dat het “heilige stille” genoemd, een stille staat van heiligheid. Hij heeft absoluut geen woorden meer en accepteert alles wat de Hoge Kracht doet. Daardoor voelt hij dat hij zich in de Hoge Kracht bevindt zoals een embryo in de baarmoeder, die “de wereld van het ene uiteinde tot het andere uiteinde ziet, er brandt een kaars boven zijn hoofd en aan hem wordt de gehele Torah onderwezen.” Dit alles vindt plaats omdat hij zich op zijn niveau volkomen annuleert.

From the 3d part of the Daily Kabbalah Lesson 1/11/18, Writings of Baal HaSulam, “Introduction to The Book of Zohar”

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: