Gehoorzaamheid of kritiek?

laitman_530Opmerking: U zegt dat je je leraar moet gehoorzamen en zonder enige kritiek naar zijn aanwijzingen moet luisteren. Anderzijds heb ik u ook in lessen horen zeggen dat kritiek belangrijk is en dat je twijfel niet kan vermijden op dit pad. Dat het bovendien studenten helpt bij hun groei. Wilt u deze tegenstelling alstublieft verhelderen.

Mijn toelichting: Er is hier geen sprake van een tegenstelling. Enerzijds moeten wij bij onze vooruitgang de leraar honderd procent gehoorzamen, want hij weet wat wij na vele stappen voorwaarts wel en niet moeten doen, wij zouden niet alleen misstappen begaan, maar ook nog eens de weg kwijt kunnen raken..

Anderzijds, als wij verder komen, de juiste richting opgaan en de leraar daarbij volgen, kunnen wij alle nuances van onze vooruitgang gaan begrijpen en dit is een normaal proces. De hele studie is uiteraard gebaseerd op vragen en antwoorden.

Vraag: En wat kunt u zeggen over kritiek?

Antwoord: Hoe kan je de hogere Partzuf bekritiseren als je zelf niet op dat niveau bent? De leraar heeft zijn eigen intenties en zijn eigen plannen waar je niets van weet, omdat hij zich op een hoger niveau bevindt dan jij. Daardoor is alles wat aan hem onthuld is, voor jou verborgen.

Vraag: Als iemand ons gaat bekritiseren, kan hij dan naar een andere leraar gaan, naar een derde, een vierde, en als hij dan tot het besef komt dat de waarheid hier te vinden is, terug komen?

Antwoord: In het algemeen gesproken kan dat. Maar er is een kans dat de leraar hem niet meer terug wil hebben. Maar als je terugkomt en geaccepteerd wordt, bijt je er dan als een buldog in vast en ga weer verder vooruit.

Vraag: U zegt dat je naar de leraar moet luisteren als het over spirituele zaken gaat, maar niet wat het fysieke bestaan betreft. Maar mijn vrienden in de groep zeggen tegen mij dat ik – als ik op spiritueel gebied vorderingen wil maken – mijn leraar in alles moet imiteren. Is dat wel of niet gebruikelijk in Kabbalah?

Antwoord: Dat is Chassidisme, geen enkele Kabbalist zal van zijn studenten vragen om hem te imiteren.

From the Kabbalah Lesson in Russian 9/24/17

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: