Er is geen ander dan Hij

laitman_222.0Vraag: Wat betekent dit: “Er is geen ander dan Hij”?

Antwoord: Dat moeten wij nu juist ontdekken. Met andere woorden: er bestaat een oorzaak voor alles wat je je maar kunt voorstellen en deze oorzaak is één enkele, ondeelbare bron.

Deze oorzaak regelt, besluit, voltooit en functioneert in alles, en wordt genoemd: “Er is geen ander dan Hij.” Wie is Hij? De kracht van geven en liefde. Dat zijn Zijn eigenschappen met betrekking tot ons. Daarnaast weten wij niets over Hem.

Vraag: En hoe werk ik daarmee?

Antwoord: Je moet Hem altijd, in elke situatie, in elke handeling, intentie en gedachte – in alles – onthullen en daarbij weten dat er één enkele oorzaak is van alles. Onze aard bestaat uit een bepaalde substantie, namelijk het verlangen om te ontvangen, en elke verandering die in deze substantie teweeg wordt gebracht, ontstaat door diezelfde ene kracht waarnaast niets anders bestaat.

Waarom wordt deze substantie door die kracht in beweging gebracht? Omdat die kracht wil dat de fysieke wereld tot eenheid komt. Waarom? Voor deze substantie is de mogelijkheid voorbereid om diezelfde ene kracht, die de oorzaak van alles is, te bereiken, maar eerst moet deze substantie de staat van eenheid bereiken.

En daarna bereikt deze substantie “Er is geen ander dan Hij“, dit is echter afhankelijk van de mate waarin de substantie, ondanks de innerlijke weerstand, tot één geheel is geworden. Dan wordt deze ondeelbare kracht bereikt en op weg daar naartoe ervaart deze substantie zichzelf als bestaand en in staat om beslissingen te nemen.

Bovendien bereikt deze substantie – boven de eigen ervaring van het bestaan uit – ook wat het betekent om te bestaan en in staat te zijn om sturing te geven aan de gehele werkelijkheid, want deze zelfde oorzaak “Er is geen ander dan Hij”, geeft aan deze substantie, deze schepping, de mogelijkheid om op het niveau te komen van de oorzaak zelf, op het niveau van de Schepper. En dan geeft de gehele wereld, het gehele geschapen verlangen om te ontvangen, sturing aan datzelfde verlangen en bevindt het zich niet meer onder de controle van de Schepper. Dit betekent dat er perfectie is bereikt.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 12/15/17, “Lesson on the Topic: “Hanukkah by the Wisdom of Kabbalah”

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed