“De honden blaffen, de karavaan trekt verder”

Laitman_049.01Vraag: Stel dat iemand aan één van onze internationale Kabbalah Education Centra gaat studeren. Plotseling komt hij online kritiek tegen op de Kabbalah van Laitman. Hoe moet hij dan daarop reageren?

Antwoord: Mensen moeten reageren zoals zij dat zelf willen, dat is hun zaak. Ik hoop nog wat jaren te leven, totdat ik allen die dat wensen naar het spirituele doel heb geleid, en in die tijd zullen er mensen zijn die nog veel meer “prachtige” pagina’s over mij schrijven.

Hoe je hierop kan reageren? Op geen enkele manier. “Honden blaffen en de karavaan trekt verder.” Er valt verder niets aan te doen. De menselijke natuur is zo en omdat ik dat besef, besteed ik er geen aandacht aan. Dat maakt het gemakkelijker voor mij. Zij zijn degenen die sputteren en boos zijn.

Vraag: Laten we zeggen dat een nieuwe student enthousiast is als hij over Laitman leest. En dan komt hij iets slechts tegen, zo kan de natuur met een mens spelen. Heeft hij dan keuzevrijheid?

Antwoord: Ja. Laat hij proberen te begrijpen wat Laitman zegt en wat anderen zeggen.

Vraag: Wat voor middelen heeft hij om dat te leren begrijpen?

Antwoord: Dat is het punt in het hart. Als dat hem niet met rust laat, zal dat hem ertoe dwingen om niet mijn boeken, maar de boeken van Baal HaSulam te openen. Langzamerhand zal hij gaan begrijpen dat zij goddelijke wijsheid bevatten, dat is het volgende niveau.

Daardoor zal hij zich niet meer kunnen beperken tot de mechanische handelingen in onze wereld, tot een religie of wat dan ook, maar hij zal de bron van het leven willen begrijpen en zijn levensdoel, waar hij vandaan komt, wat hij is en waar hij is. Zonder deze kennis zal hij niet kunnen leven en de Natuur zal hem ertoe noodzaken.

Alle problemen die we op het ogenblik zien – natuurrampen, orkanen, oorlogen – gebeuren alleen om een mens tot het inzicht te brengen dat hij een antwoord moet vinden op de vraag naar de zin van het leven. Als hij dat niet doet, is het leven volkomen leeg.

Videogesprek wordt vertaald in het Engels

From the Kabbalah Lesson in Russian 9/10/17

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: