Hoe moet ik reageren op iets wat niet waar is?

laitman_559Vraag: Hoe moet je reageren op een grove, gemene leugen waardoor je je volkomen machteloos voelt? Hoe moet je je in dergelijke situaties gedragen? 

Antwoord: Allereerst probeer ik niet meer om te gaan met iemand van wie ik iets gehoord heb wat niet waar is.

Als we met bepaalde zakenrelaties in onze wereld te maken hebben, kan je beter ver uit de buurt blijven van dergelijke mensen. Tegelijkertijd voel ik geen haat of vijandigheid naar zo iemand en ik probeer geen wraak op hem te nemen.

Ik heb met de Schepper te maken, want Hij is degene die ervoor gezorgd heeft dat ik door deze persoon in deze situatie terecht ben gekomen. Daarom verwijst alles wat ik doe uitsluitend naar het aangaan van een relatie met de Schepper, zodat Hij me dergelijke “geschenken” niet meer zal sturen.

Vraag: Waarom moet ik het contact met hem niet voortzetten? Uiteindelijk spreekt de Schepper door dit soort dingen met mij en ga ik ermee aan het werk.

Antwoord: Nee, als zo iemand dit doet, betekent het dat dit zijn aard is, dat hij zo is vanwege zijn rol in de wereld.

Vraag: Betekent dit dat lijden geen Mitswa (gebod) is?

Antwoord: Je moet niet lijden. Je moet meteen proberen om te verhelderen hoe de Schepper elk moment met je omgaat en alles alleen aan Hem toeschrijven.

Vraag: Betekent dit dan dat we ons in onze wereld net zo moeten gedragen als altijd, volgens de regels van onze wereld? Moet ik, als iemand bijvoorbeeld tegen me liegt en dit schadelijk is voor mijn bedrijf, dan naar een advocaat gaan, een aanklacht indienen, etc.?

Antwoord: Jazeker. Innerlijk begrijp je dat dit de Schepper is en daar werk je aan. Maar in de buitenwereld gedraag je je zoals het hier gebruikelijk is. Dit betekent dat je ook op het niveau van onze wereld probeert om onderlinge relaties te corrigeren. Daarom ga je dus naar een advocaat.

Vraag: Corrigeer ik iemand die brutaal tegen mij gelogen heeft en mij schade berokkend heeft door hem aan te klagen?

Antwoord: In een van de brieven van Baal HaSulam staat dat de Schepper voor alle wetten in onze wereld gezorgd heeft, zodat wij met behulp daarvan de hogere eigenschappen zullen kunnen bereiken. Wat wij innerlijk niet kunnen corrigeren, brengen wij in onze wereld tot perfectie door uiterlijke maatregelen als deze.

From the Kabbalah Lesson in Russian 5/1/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed