“Alleen maar van verre mag je het land zien, maar er heen gaan mag je niet”

laitman_740.03Torah, Dewariem (Deuteronomium) 32:48 – 32:52: Diezelfde dag zei de Eeuwige tegen Moshé: “Bestijg dit Awariem-gebergte, de berg Newó, die in het land Moab ligt, tegenover Jericho, kijk dan naar het land Kena’an dat ik de kinderen van Jisraël als erfgoed geef.”

Sterf dan op de berg waarop je naar boven gaat en word dan met je volksgenoten verenigd evenals je broer Aharon gestorven is op de berg, en verenigd werd met zijn volksgenoten, omdat jullie Mij ontrouw bent geweest temidden van de kinderen van Jisraël bij het “water der rebellie” van Kadesh in de woestijn Tsien omdat jullie Mijn heiligheid niet hoog gehouden hebben bij de kinderen van Jisraël.

Alleen maar van verre mag je het land zien, maar er heen gaan mag je niet, naar het land dat Ik de kinderen van Jisraël geef. (Vertaling: Jitschak Dasberg)

Het wekt verbazing dat Mozes, de grootste onder de rechtvaardigen, de grootste man van het volk dat in die tijd leefde, het land Israël niet mag binnengaan terwijl het volk Israël, dat tot dan toe vele slechte daden heeft verricht door elkaar vals te beschuldigen, door vijandschap, destructie en moord, het land mag binnentrekken.

Mozes moet buiten het land Israël blijven omdat dit zijn niveau is. Hij moet zijn volk begeleiden en mag het land Israël zien. Hij ziet het ook. Hierdoor corrigeert hij dit land naar het niveau van Bina. Nu kan het volk Israël – dat zijn alle overige egoïstische eigenschappen – dit land, deze verlangens, binnentrekken, onderzoeken, en ze transformeren tot geven aan de Schepper,

Vraag: Waarom staat er geschreven dat dit het land Kena’an is?

Antwoord: Het zal pas het land Israël worden als alle egoïstische verlangens die nog niet gecorrigeerd zijn eruit weggedreven zullen worden, zij worden de zeven naties genoemd die daar wonen.

Als de Tempel eenmaal gebouwd is, wordt het gehele land aan hen toegewezen, het egoïsme wordt overmeesterd en dan zullen alle egoïstische verlangens zich aan de twaalf stammen onderwerpen, aan de eigenschappen en intenties ten dienste van de Schepper, dan zal het land Kena’an het land Israël worden, Isra-El betekent: rechtstreeks naar de Schepper.

Vraag: Waarom mag Mozes dit land niet binnengaan? Komt dat omdat hij samen met Aharon gezondigd heeft?

Antwoord: In Het Boek De Zohar en in andere Kabbalistische bronnen staat geschreven dat Mozes waarschijnlijk de mogelijkheid heeft gehad om anders te handelen, om geleidelijk de eigenschap van geven aan de eigenschap van ontvangen toe te voegen, maar dat hij dit niet heeft gedaan.

Mozes kan het land Israël echter niet binnengaan, omdat hij de eigenschappen van geven en liefde in hun voltooide vorm vertegenwoordigt en zij zullen pas aan het einde van de correctie bereikt worden. De onthulling van deze eigenschap zal geleidelijk vorm krijgen in de kinderen Israëls, in hun individuele verlangens.

Vraag: Er staat geschreven: “Maar nooit stond er meer een profeet in Jisraël op als Moshé.” (Dewariem 34:10) Wacht hij op ons totdat wij zijn 120e niveau hebben bereikt, om dan samen met hem de resterende vijf niveaus op te stijgen?

Antwoord: Er wachten daar vele rechtvaardigen op ons.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 2/1/17

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: