“Je mag de Jordaan niet overtrekken”

laitman_740.02Midrash Rabbah, hoofdstuk “Vayelech”: De Hemelse Stem onthulde aan Mozes de dag van zijn dood: “Je hebt nog één dag te leven.” Toen Mozes dit hoorde, ging hij van het kamp van de Levieten (waar zijn tent stond) naar het kamp van de Israëlieten om de Joden vaarwel te zeggen en hen te kalmeren, want zij waren ontdaan door zijn naderende dood.

Torah, Dewariem (Deuteronomium) 31:01 – 31:02: Moshé ging deze – nu volgende – woorden tot heel Israël spreken, en zei tegen hen: “Ik ben nu honderd twintig jaar oud, ik mag niet langer – met jullie – heen en weer trekken, omdat de Eeuwige mij gezegd heeft: ‘Je mag de Jordaan niet overtrekken.’” (Vertaling: Jitschak Dasberg)

Er kunnen 125 niveaus van de spirituele wereld onthuld worden. Mozes bereikte er 120. Daarom staat er geschreven dat hij 120 jaar oud was.

Mozes is een voorbeeld van het hoogste niveau dat een ziel voor het einde van de correctie kan bereiken. Er volgen daarna nog vijf niveaus, die pas gecorrigeerd zullen worden als absoluut alle zielen die in onze wereld bestaan naar het niveau van Mozes omhoog gebracht zijn. Dan zal het allerlaatste niveau voltooid worden, namelijk de laatste vijf delen.

Er staat geschreven: “Je hebt nog één dag te leven.” Hiermee eindigt de persoonlijke correctie van Mozes, hij kan niet verder omhoog rijzen. Hierna zal de correctie van absoluut heel Israël volgen en daarna van de gehele wereld die naar de Schepper zal verlangen. Dit zal aan het einde van de tijd plaatsvinden.

Vraag: Mozes zegt: “De Eeuwige heeft tegen mij gezegd: ‘Je mag de Jordaan niet overtrekken.’” Is er nog enige bitterheid in hem aanwezig?

Antwoord: Hoe zou dat kunnen?! Omdat de rest de Jordaan kan overtrekken en Mozes niet? Hij bevindt zich op een niveau dat hoger is dan dat van alle anderen; hij werd niet beloond met de toegang tot het land Israël, en de vrouwen, de oude mensen en de kinderen werden wel beloond! Mozes is de hoogste eigenschap van het alomvattende organisme dat “het volk” genoemd wordt. Daarom moet hij achterblijven.

De rest moet het land Israël binnentrekken en aan zichzelf werken: de Eerste Tempel bouwen, in ballingschap gaan, de Tweede Tempel bouwen, en weer in ballingschap gaan. Zij moeten hun verlangens als lichtvonken onder alle naties verspreiden, dat wil zeggen: onder het immens grote verlangen dat gevormd wordt door alle volkeren samen. Daarom moeten zij het land binnentrekken.

Mozes blijft vlakbij de Jordaan achter omdat zijn kwaliteiten niet gebroken kunnen worden. Zij wachten op het moment waarop alle naties van de wereld zich zullen verzamelen en de hoogte van het 120e niveau zullen bereiken, dan zullen zij samen met Mozes het 125e niveau bereiken, Ein Sof (de wereld van Oneindigheid).

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 1/23/17

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed