De Yahrzeit (herdenkingsdag) van Rabash

Laitman_917.01Baruch Shalom Levi Ashlag was de dichtstbijzijnde link voor ons in de opeenvolging van de grote Kabbalisten door wie de Hoge Kracht aan de wereld is onthuld, en zij hebben de Torah aan ons doorgegeven. Hij behoort tot het hoogste niveau en hij is de enige spirituele Partzuf waarvan wij afhankelijk zijn, daarom is onze studie grotendeels op zijn artikelen gebaseerd. Rabash heeft alles gedaan om het fundament te leggen voor de volgende generatie.

Hoewel het niet gemakkelijk was, heeft hij de kracht gevonden om zich volledig te annuleren voor zijn grote vader en leraar Baal HaSulam, hij was daarin volkomen onbaatzuchtig. Daardoor is hij door alle niveaus van spiritualiteit omhoog gestegen. Door wat hij geschreven heeft, zien we nu hoe groot de hoogte is die hij heeft bereikt. Zijn essays zijn op een heel warme manier geschreven, met veel zorg voor de lezer, de student.

Hij had een heel groot hart vol liefde. Als wij in staat zouden zijn om de diepte van zijn geschriften te peilen, zouden we zien dat hij zich in de staten van GAR van Atzilut bevond, of zelfs nog hoger, hiervan kunnen wij ons geen voorstelling maken.

Rabash plaveide de weg voor ons door zijn artikelen te schrijven en gebruiken in te stellen waar wij ons aan proberen te houden. Hij gaf ons het framework waarin een Kabbalistische groep behoort te leven, en op deze wijze gaan wij verder.

Baal HaSulam was zoals de ARI, hij creëerde de methode voor spirituele opgang, Rabash bracht deze methode naar de praktische uitvoering, daarin leek hij op de Baal Shem Tov. Ik heb in geen enkel Kabbalistisch geschrift ooit zo’n gedetailleerde beschrijving van het spirituele werk aangetroffen: namelijk hoe een mens zijn leven moet organiseren in zijn onmiddellijke omgeving, in een wijdere omgeving, in het systeem van de werelden en in zijn relatie tot de Schepper.

Al deze systemen waar een mens zich aan moet houden om adhesie met de Hoge Kracht te bereiken, worden nergens op zo’n systematische manier uitgelegd als in de artikelen van Rabash. Een mens kan deze artikelen lezen en zich erdoor ontwikkelen, want zij zullen in hem de juiste houding en de juiste concepten creëren.

Er zijn geen boeken die hiermee te vergelijken zijn. In de artikelen van Rabash krijgen we niet alleen uiteenzettingen, maar ook gedetailleerde instructies voor wat we te doen hebben, welke reacties we kunnen verwachten en hoe we voorwaarts kunnen gaan. Hij legt het hele proces uit dat we hebben te doorlopen, de reactie die we daarop kunnen verwachten en de innerlijke staten waar onze ziel doorheen gaat.

Ik heb deze artikelen vele malen gelezen en ik zal ze zeker blijven lezen, ik kan van daaruit zeggen dat zij veel verbergen, dat veel aanvankelijk niet onthuld wordt. Na vele jaren studeren ga je de grote diepte ervan ontdekken.

Plotseling ga je zien dat Rabash over iets schrijft wat je daarvoor nog niet had opgemerkt, niet had begrepen en niet had gevoeld. Deze artikelen zijn niet eenvoudig, maar heel gelaagd en dat ontvouwt zich in overeenstemming met het begripsniveau van de lezer. Zij bieden een mate van ondersteuning en hulp voor de beginnelingen op het spirituele pad die we in de geschriften van Baal HaSulam niet kunnen vinden.

Baal HaSulam is een Kabbalist van het hoogste kaliber, een wetenschapper, een onderzoeker; Rabash is een spirituele coach: zachtmoedig en liefdevol, hij neemt je bij de hand en loopt door alle staten met je mee. Alleen wanneer we stijgen in spiritualiteit, kunnen we zijn ware grootheid zien.

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed