De profetie van Mozes

laitman_740.02Op de laatste dag van zijn leven vervolgde Mozes zijn gesprek met de Joden die samengekomen waren. Hij begon met geruststellingen.

“Ik weet dat jullie hevig geschrokken zijn toen jullie 98 vervloekingen van mij hoorden. Ik wil jullie er echter van verzekeren dat het Joodse volk niet zal verdwijnen, ondanks alle tegenwerkingen. Uiteindelijk zullen deze vervloekingen jullie ten goede komen.” (“Commentaar op de Midrash Rabba, Hoofdstuk Nitzavim”).

Mozes zegt dat elke vervloeking bewaarheid zal worden, dat het volk Israël alle verschrikkelijke tegenslagen moet meemaken. De profeet spreekt duidelijk over elke stap die het volk moet maken, over wat het moet meemaken, dat het moet begrijpen wat het probleem is en dat het zichzelf moeten corrigeren.

Dit is een “houd je vast aan geluk” systeem. Zonder zich van het kwaad bewust te zijn, kan een mens niet begrijpen wat hij moet doen.

Vraag: Waarom staat er na de instructies in de tweede helft van de zin altijd: “Als je dit niet doet, zal Ik je vernietigen”?

Antwoord: Dit verwijst naar de egoïstische eigenschappen van een mens die zullen verdwijnen tijdens het proces van correctie. Allereerst wordt men zich ervan bewust, dan volgt de correctie en pas daarna wordt men meester van het correcte verlangen.

Vraag: Dit lijkt op een raket die zijn trappen afstoot en doorvliegt. Maar deze fasen keren terug, is het dan nodig om weer met deze verlangens aan het werk te gaan?

Antwoord: Ja, maar ze komen in een andere vorm terug, in de vorm van het bereiken van spiritualiteit en van onthulling.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 1/9/17

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed