Een moeilijk pad naar bewustwording

Laitman_001.01Torah, Dewariem (Deuteronomium) 28:51: Een brutaal volk (…) dat de voortbrengselen van je veestapel en de vrucht van je grond zal opeten totdat jij vernietigd zult zijn, dat geen koren, most of olie voor je zal overlaten noch de worp van je runderen of de aanwas van je kleinvee, totdat het je geheel tot de ondergang gebracht zal hebben. (Vertaling: Jitschak Dasberg)

Langzamerhand raakt een mens uitgeput, hij ziet hoe het egoïsme hem tijdens zijn leven geleidelijkaan doodt en er niets heiligs meer overblijft: geen familie, gezin, kinderen of kleinkinderen. Hij verliest het contact met hen en gaat voelen dat zij geen deel meer van zijn leven uitmaken.

Het egoïsme heeft zozeer de overhand gekregen dat er niemand meer in zijn omgeving is die hij kan accepteren als min of meer nodig of die voor hem belangrijk is. Ten behoeve van zijn kleinzielige egoïsme is hij bereid om alles op te geven. En dan brengt het egoïsme hem ter dood.

Hierover staat geschreven: “ (…) dat geen koren, most of olie voor je zal overlaten noch de worp van je runderen of de aanwas van je kleinvee, totdat het je geheel tot de ondergang gebracht zal hebben.”

Dit is de spirituele dood. Je vreet jezelf op en je weet niet wat je moet doen. Hier is geen sprake van fysieke honger, maar je voelt de mate waarin je ongevoelig bent geworden en afstandelijk in relatie tot anderen, je neemt niets en niemand meer waar. En er wordt naar je gekeken alsof je een monster bent.

We zullen nog veel dergelijke staten meemaken en uiteindelijk zal dit alles zich ophopen in het egoïsme en zal het tot de correctie daarvan leiden.

Het allerbelangrijkste is dat de mens zich hiervan bewust wordt, anders heeft dit alles geen enkele zin. De Torah is alleen hiervoor gegeven. Op het spirituele pad zie je duidelijk dat je verachtelijke, stomme dingen doet, je geniet er zelfs van, maar je kunt het niet helpen.

Op deze manier worden we ons bewust van onze natuur en daardoor kunnen we de natuur van de Schepper bereiken, dat is het doel van onze ontwikkeling.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 12/19/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed