De feestdagen vanuit het perspectief van Kabbalah

Laitman_506.1Vraag: Hoe worden de feestdagen die in het najaar vallen – Rosh HaShana (Nieuwjaar), Yom Kippur (Grote Verzoendag) en Sukkot (Loofhuttenfeest) – vanuit het perspectief van Kabbalah uitgelegd?

Antwoord: Ons gehele werk bestaat er uit dat wij de scherven van een gebroken systeem, Adam genaamd, verzamelen en weer met elkaar verbinden tot één geheel. Er was een systeem, één ziel, één mechanisme, één verlangen, toen brak dit systeem in ontelbare stukken. Wij moeten al deze verlangens verzamelen tot één alomvattend verlangen, zoals het voor het  breken van de vaten was. Dit is onze belangrijkste taak. Dit betekent dat een mens die het afgelopen jaar wel of niet heeft bijgedragen aan een poging om deze taak te vervullen, zichzelf moet onderzoeken.

Dit zelfonderzoek is het doel van de week die aan het Nieuwjaar vooraf gaat, in die week moeten wij ons afvragen hoe wij het afgelopen jaar hebben doorgebracht, in welke mate we hebben bijgedragen aan het creëren van de juiste fundering voor de mensheid om zich te verenigen in vriendschap, liefde en verantwoordelijkheid voor elkaar. Het gaat over het onderzoeken van wat ik nog moet voltooien, dit wordt Slichot genoemd, dit wordt als “vergeving” vertaald . Het is echter niet nodig dat iemand ons vergeeft, het gaat uitsluitend over de mens zelf: waar heb ik fouten begaan, waar heb ik niet genoeg gegeven, waar heb ik dingen niet op de juiste wijze beoordeeld, enz.; dit alles met respect voor onze inspanningen om eenheid tussen mensen te brengen. Ik onderzoek mezelf: heb ik mogelijkheden gekregen? Wat voor mogelijkheden, hoe heb ik ze gerealiseerd?

Na dit zelfonderzoek begint het Nieuwjaar. Nieuwjaar betekent dat ik aan een nieuwe cyclus van de kalender begin, die vanaf een bepaalde dag aanvangt. Deze dag wordt de ‘geboorte van Adam’ genoemd. Met andere woorden: het Nieuwe Jaar dat wij vieren, is de dag waarop Adam is geboren.

Wat betekent dat eigenlijk: geboren worden? Eens was er een mens die plotseling bewustwording ontving: het gehele panorama van het systeem waardoor onze wereld gecontroleerd wordt en de noodzaak voor mensen om zich te verenigen, werd aan hem onthuld. Dit wordt allemaal beschreven in het boek HaMalach Raziel (De Geheime Engel). Na hem gingen zijn studenten verder met deze onthullingen, dat is doorgegaan tot aan de dag van vandaag.

Daarom vieren wij de dag van de geboorte van de eerste mens in onze wereld, die dit systeem van verbinding tussen mensen heeft ontdekt: hoe wij met elkaar verbonden moeten zijn en hoe wij onze correctie kunnen bereiken en tot eenheid kunnen komen. Nadat wij het besluit hebben genomen om op deze wijze te handelen, beginnen de tien dagen na Nieuwjaar – zij leiden naar Yom Kippur – waarop wij nauwkeurig ieder van de tien Sefirot van onze ziel onderzoeken, we richten ons elke dag op een specifieke Sefira en we stellen vast hoeveel we nog te doen hebben en waarin we onszelf nog moeten corrigeren.

Dan begint er een periode van 24 uur, de Grote Verzoendag genaamd, waarop wij ons gedrag moeten evalueren en de haat die wij naar elkaar voelen, moeten onthullen, de weerstand die we naar elkaar voelen. Dan moeten we elkaar om vergeving vragen, we moeten dichter bij elkaar komen, zodat deze vergeving niet alleen een formaliteit is, maar werkelijk vanuit een gezuiverd hart voortkomt. De Grote Verzoendag is een dag waarop we proberen om in alle hoeken door te dringen, in alle verborgen plekken van ons egoïsme, een dag waarop we alles te voorschijn halen en onszelf beloven dat we dit alles zullen corrigeren en tot onderlinge eenheid zullen komen.

Hierna hebben we vijf dagen die corresponderen met de vijf Sefirot: Keter, Hochma, Bina, Zeir Anpin en Malchut, daarna begint Sukkot. Sukkot is een periode waarin we correctie ontvangen van het Omringende Licht  (Ohr Makif) dat op ons schijnt door het dak dat wij uit loof bouwen.

We zitten zeven dagen in deze sukkah, zo geven we het Licht de mogelijkheid om tijdens deze dagen aan ons te werken, naar de voltooiing door Hesed, Gevura, Tifferet, Netzach, Hod, Yesod en Malchut. Elke dag vieren we de correctie van iedere Sefira van onze ziel, dit is het resultaat van de werking van het Omringende Licht.

Als wij onze ziel volledig gecorrigeerd hebben, kan zij het Hoge Licht ontvangen. Daarom wordt deze dag Simchat Torah (Vreugde der Wet) genoemd, namelijk de feestdag van het Licht. Zo voltooien we de complete cyclus van de feestdagen in het najaar.

We leren over de wijze waarop we moeten handelen, hoe onze ziel gebouwd is en door welke correcties de ziel op elk moment heengaat. Er is veel literatuur aan gewijd. Dit alles stemt overeen met de wetten van onze innerlijke wereld.

http://files.kabbalahmedia.info/files/eng_t_rav_2016-09-25_program_lc_kabbalah-ireligiya.mp4

From the Kabbalah Lesson in Russian, 9/25/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed