De allerlaatste realisatie van het egoïsme

laitman_533.01Torah, Dewariem (Deuteronomium) 28:48: (…) zul je in plaats daarvan in honger, dorst en naaktheid en bij gebrek aan alles je vijanden, die de Eeuwige op je afstuurt, moeten dienen en zal Hij je een ijzeren juk op de hals leggen totdat Hij je heeft vernietigd. (vertaling: Jitschak Dasberg)

Je zult voelen dat je egoïstisch werk verricht en hoewel je het haat, is er geen manier om eraan te ontkomen, het blijft heersen over je. En zo zal je je vele dagen en jaren van je leven voelen.

Dit is echter al de realisatie van het juk waaronder je je bevindt. Zonder zulke brute, scherpe, en tegelijkertijd zinvolle gevoelens, is het onmogelijk om de Hoge Wereld binnen te gaan.

Vraag: Wordt dit als een gevorderde staat beschouwd?

Antwoord: Natuurlijk. Als een mens hier doorheen gaat en begrijpt dat hij niets kan beginnen omdat hij nog steeds een slaaf van zijn verlangens is, haat hij ze hartgrondig, maar tegelijkertijd kan hij er niet van loskomen; dan krijgt hij een kans om het uit te schreeuwen.

Deze schreeuw, een beroep op de Schepper, helpt hem om de Hoge Wereld binnen te gaan, om op te stijgen, alsof hij naar boven komt vanaf de bodem van een modderplas.

Vraag: Betekent dit dat een mens eerst moet verdrinken?

Antwoord: Jazeker. En wel totaal, zodat hij zich ervan bewust wordt hoezeer er in al zijn verlangens en intenties nog geen gram spiritualiteit aanwezig is.

Hij moet begrijpen dat alles van de Schepper afkomstig is en dat hij volkomen machteloos is. Het maakt hem niet uit of hij zal sterven of niet, maar zijn egoïsme kan hij niet verdragen. Zo moet de allerlaatste realisatie eruit zien.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 12/19/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed