Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf

laitman_566_01Torah, Dewariem (Deuterononium) 24:16: Ouders kunnen niet voor kinderen de doodstraf krijgen en kinderen worden niet gedood voor ouders, ieder wordt voor zijn eigen zonde ter dood gebracht. (Vertaling: Jitschak Dasberg)

Het hogere niveau wordt de vader genoemd, het lagere de zoon. Het hogere kan niet volledig verantwoordelijk zijn voor het lagere en vice versa. Zij moeten bepaalde vormen van verbinding hebben om elkaar te steunen, maar eenieder kan alleen zelf verantwoordelijk gehouden worden voor de vervulling van het eigen werk.

Daarom blijven we in een Kabbalistische groep – evenals elders – in contact met elkaar en eenieder moet beseffen wat het framework van zijn eigen verantwoordelijkheid is. De Torah spreekt enerzijds over een complete eenheid met elkaar en anderzijds over de wijze waarop wij ons verantwoordelijk moeten voelen voor onszelf.

Ik ben verantwoordelijk voor mijn hulp aan mijn vrienden, maar alleen voor wat ik daarin zelf doe, ik heb niet het recht om mij te verdiepen in wat zich innerlijk in eenieder van hen afspeelt.

Ik ben verplicht om mijn inspanningen te laten zien, mijn steun en mijn samenwerking, want we zijn allemaal deeltjes van één systeem. Maar ik weet niet hoe het vervolg eruit zal zien. Ik reageer alleen op wat ik aan het systeem geef, ik kan het werk van een ander echter niet op me nemen. Eenieder heeft zijn eigen vrije wil.

Vraag: Hoe kan ik weten wat mijn speciale deel is in de groep?

Antwoord: Je moet ervoor zorgen dat anderen hebben waar zij behoefte aan hebben om normaal te kunnen functioneren. Meer niet! Zo blijft eenieder vrij om zichzelf te realiseren en moet hij aan anderen geven wat zij nodig hebben om hun deel te kunnen realiseren.

Er is een systeem van regels waarvoor delen van het integrale systeem met elkaar verbonden moeten zijn, om zo de voorwaarden te scheppen om het systeem correct te laten functioneren.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 10/31/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: