Het Werk Aan Jezelf

laitman_243_02Torah, Dewariem (Deuteronomium) 25:02 – 25:03: Dan zal als de schuldige geselstraf moet hebben de rechter hem voorover laten buigen en hem in zijn tegenwoordigheid een bepaald aantal geselslagen laten geven overeenkomstig zijn misdrijf. Tot veertig slagen moet men hem geven, niet meer, anders zou je broeder, als je hem ook maar één slag meer zou toedienen, voor je ogen minderwaardig behandeld worden. (Vertaling: Jitschak Dasberg)

Vraag: Er staat geschreven: “… als de schuldige geselstraf moet hebben de rechter hem voorover laten buigen.” Wat betekent: “voorover laten buigen”? Waarom zijn deze onbelangrijke dingen zo gedetailleerd beschreven?

Antwoord: Dit zijn geen onbelangrijke dingen. Het gaat over de neergang van een mens naar een staat die noodzakelijk is, niet om hem als mens te vernederen maar wel om zijn egoïsme zodanig te vernederen dat hij zijn egoïsme in al zijn lelijkheid gaat zien en er geen gebruik meer van kan maken. Het gebruik daarvan zal hij als verachtelijk zien voor de “mens in hem.”

Dit is het werk dat de mens aan zichzelf verricht. Daarom zijn alle rechters en gezworenen nodig om een mens te helpen om zichzelf te begrijpen. Hij moet zelf een straf kiezen in de vorm van slagen die van de eigenschap van Bina komen, de getalswaarde daarvan is veertig: niveau “veertig”.

Hij moet deze slagen aan den lijve voelen en ervaren hoe tegengesteld hij is aan de eigenschap van geven, aan de eigenschappen van Bina, en inzien hoe ver hij verwijderd is van dit niveau. Het besef van het kwaad in hem zijn slagen voor het egoïsme, niet voor de mens als persoon.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 11/2/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: