“Wanneer Ge Door De Wijngaard Van Uw Naaste Komt”

Dr. Michael LaitmanDe Torah, Dewariem (Deuteronomium) 23:25: “Wanneer ge door een wijngaard van uw naaste komt, moogt ge druiven eten zoveel ge wilt, maar er geen meenemen.” (Willibrord vertaling)

Druiven symboliseren verlangen. Daarom “moogt ge druiven eten zoveel ge wilt,maar er geen meenemen”, want het verlangen is niet je eigen verlangen. Wanneer je opgenomen wordt in dat verlangen, namelijk naar het volgende niveau wilt opstijgen, mag je op die plek innerlijk ontvangen zonder naar je eigen niveau af te dalen.

Dit verwijst naar twee Partzufim, twee zielen: een grote en een kleine. Als een kleine ziel naar de grote opstijgt en door haar opgenomen wordt, zoals een embryo in de baarmoeder, kan zij gevoed worden door alles wat zich daar op het hogere niveau bevindt. Zij mag echter niet naar haar lagere niveau terugkeren, want dat zou vergelijkbaar zijn met de dood, met een lichamelijke infectie.

Als je in staat bent om vrij op te stijgen en neer te dalen en je daarbij begrijpt dat je dit verlangen niet op je eigen niveau mag gebruiken, zal het feit dat je opgenomen bent in het hogere niveau je geleidelijk naar dat niveau brengen en je zult zelf gaan oprijzen en je eigen “wijngaard” gaan aanleggen.

Het is interessant dat je in Israël op de akkergronden alle vruchten en groenten die je wenst mag oprapen en eten, maar als je er iets van mee wilt nemen, moet je ervoor betalen. Alles bestaat uit wortel en tak. Dit is de wet van de Torah.

Je kunt elk veld oplopen, laten we zeggen een veld met zonnebloemen, je mag kiezen wat je maar wilt, de eigenaar zal daar niets van zeggen. Waarschijnlijk let hij niet eens op je, hoewel hij weet dat je je een en ander toe-eigent van hem. Maar dat is toegestaan, het is een gebod. De betekenis ervan is dat de Schepper de oogst zal aanvullen.

Dewariem 23:26: Wanneer ge door een korenveld van uw naaste komt, moogt ge wel met de hand aren plukken, maar niet de sikkel slaan in het te velde staand gewas. (Willibrord vertaling)

Je mag op dat moment zoveel aren plukken als je nodig hebt, want je gebruikt ze niet voor productie. Maar je mag de oogst van een vriend niet met een sikkel oogsten, want dat betekent dat je ze voor je eigen productie gebruikt (egoïstisch ontvangen).

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 10/26/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: