Lichaam En Ziel Vanuit Het Standpunt Van Oude Filosofen En Vanuit Kabbalah

laitman_612Opmerking: Het is bekend dat veel filosofen en Kabbalisten hebben vermeld, dat de oude Grieken lang geleden Judea bezochten om van Kabbalisten te leren. De grote oude Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras schreef bijvoorbeeld: “Zielen sterven nooit, maar zij gaan steeds van de ene verblijfplaats naar de andere. Alles verandert, maar niets verdwijnt. De ziel gaat van hier naar daar en  bevindt zich de ene keer in dit lichaam en  de volgende keer in een ander ….  Net zoals in was bepaalde figuren worden geprent, de was daarna wordt gesmolten en er weer andere figuren in worden geprent, toch blijft het altijd dezelfde was. Zo blijft de ziel altijd dezelfde ziel, alleen heeft zij in verschillende tijden verschillende vormen.”

Mijn antwoord: Dit gaat over reïncarnatie. Ik kan niet zeggen of hij op de juiste manier begrepen heeft wat een ziel is, maat wat hij heeft geschreven is correct.

Mijn leraar zei altijd tegen mij dat je het menselijk lichaam met een shirt kunt vergelijken, je trekt een ander shirt aan, maar de ziel blijft hetzelfde.

Opmerking: Socrates schreef: “Zoals je niet moet proberen om ogen te genezen zonder hoofd of een hoofd zonder lichaam, zo mag je het lichaam niet behandelen zonder de ziel.”

Mijn antwoord: In Kabbalah heeft het lichaam de betekenis van verlangen. We houden ons niet bezig met het fysieke lichaam, dat is niet meer dan een dier.

Opmerking: Aristoteles heeft gezegd: “Vriendschap is één enkele ziel die in twee lichamen woont.”

Mijn antwoord: Dat is heel mooi gezegd. Mijn vriend en ik zijn één geheel, we zijn alleen door onze animale lichamen van elkaar gescheiden.”

In Kabbalah betekent een vriend iemand die mijn partner is in het spirituele werk. En alles waarin ik gelijkvormig wil worden aan de Schepper, geef ik aan mijn vriend en hij geeft het aan mij, zo oefenen wij samen hoe wij gelijkvormig kunnen worden aan de Schepper. Dan vormt zich een veld van wederzijds geven en liefde tussen ons, daarin wordt de Schepper onthuld.

From KabTV’s “A Talk About Soul” 3/30/17

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: