Wederzijdse Hulp

laitman_943De Torah, Dewariem 22:04 (Deuteronomium): Wanneer je ziet dat de ezel of het rund van je broeder neervalt [onder de last] op de weg, onttrek je dan niet aan de zorg ervoor; samen met hem moet je het [de last] weer overeind zetten. (vertaling: Jitschak Dasberg)

Een ezel en een rund zijn dieren die zware lasten kunnen dragen.

Als je ziet dat een vriend in een groep valt met betrekking tot zijn spirituele werk en hij niet in staat is om dit werk te doen, moet je hem helpen.

Ik wil het er niet over hebben hoe dit in een mens plaatsvindt die zijn broeder is of een naaste, maar we werken in de groep op precies dezelfde manier met elkaar. Het leven is moeilijk voor degenen die tot een speciale groep mensen behoren, die alleen met elkaar samenwerken om tot een steeds hechtere verbinding te komen, om zo de Schepper te onthullen. Tenslotte is het zo dat ons gehele bestaan heel precies gericht moet zijn op het spirituele doel, hierover spreekt de Torah

De wetten van de Torah zijn alleen voor een groep mensen bestemd die hun hele leven wijden aan het bereiken van de Schepper, vanuit hun onderlinge verbinding.

Dus als je ziet dat je vriend in het spirituele werk niet goed met zijn ego kan omgaan en steeds weer struikelt en valt, moet je hem helpen. Je moet hem inspireren, met hem praten, hem bij je thuis uitnodigen en samen met hem studeren; dus alles doen wat maar mogelijk is om hem te ondersteunen. De volgende keer is het jouw beurt en dan zal hij jou helpen.

Het werkt altijd van twee kanten. Door hem te helpen, verbind je je met hem en hij verbindt zich met jou, als een lager deel met een hoger deel, en jullie komen beiden op een hoger niveau in spiritualiteit.

Maar begrijp goed, dat als je ziet dat hij valt of stijgt, dit de manier is waarop jij hem waarneemt. Alles gebeurt in relatie tot jezelf en het wordt aan je gegeven zodat jij op een hoger niveau kunt komen. Dit is de betekenis van “je broeder is in je.” Er bestaat niets buiten ons. Alle naasten, ossen, koeien, schapen, enz. – ze bevinden zich allemaal in ons. Het zijn onze menselijke of dierlijke verlangens en het is de bedoeling dat wij ze op deze manier corrigeren.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 9/28/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed