IJdelheid Der IJdelheden, Alles Is IJdelheid

laitman_608_02Vraag van facebook: Wat betekent de uitdrukking “ijdelheid der ijdelheden” in het boek Kohelet (Prediker) van Koning Salomon?

Antwoord: “IJdelheid der ijdelheden” is een verkeerde vertaling van de Hebreeuwse uitdrukking “Hevel Hevelim”, dit bewijst opnieuw dat het eigenlijk onmogelijk is om de Torah in een vertaling te lezen.

Hevel a-peh betekent eigenlijk ‘ademhaling’, een uitademing van de lucht die door de vijf gedeelten van de mond gaat, namelijk door de stembanden, het verhemelte, de lippen, de wangen en de tong, waardoor er vijf soorten klanken ontstaan: keelklanken, palatale klanken, labiale klanken, dentale klanken en tongklanken. Daarom staat er geschreven: “Het Woord van de Eeuwige heeft alles geschapen.”

In de Wijsheid van Kabbalah betekent Hevel: Ohr Hozer (Terugkerend Licht). Dit gaat over een belangrijke regel in verband met de emissie van Licht als een mens het Licht niet in zijn egoïsme wil ontvangen, maar alleen op de Schepper wil lijken, dan stoot hij het Licht terug en zendt het weg. Alleen deze hoeveelheid is nog in de wereld aanwezig en manifesteert zich. Daarom staat er geschreven dat alles wat er in de wereld gebeurt, afkomstig is van Hevel, Ohr Hozer.

Dit is geen ijdelheid, maar heel serieus innerlijk werk, volkomen tegengesteld aan wat wij in onze wereld begrijpen als we een vertaling van de Torah lezen.

Vraag: Als een mens over genoegens van deze wereld zegt: “dit is allemaal ijdelheid”, lijkt dit dan niet enigszins op Ohr Hozer?

Antwoord: Nee, dit is enorm groot werk dat een mens aan zichzelf verricht als hij een Tzimtzum (Restrictie) moet maken en daarna een Masach (Scherm) om tot een staat te komen waarin hij de Hoge Wereld ontdekt, afweert en wegzendt van zichzelf. Dan ziet hij dat alles alleen in Ohr Hozer waarneembaar is.

Het is dus alleen mogelijk om door middel van Ohr Hozer genot te ontvangen. Dit is de Hevel. Daarom: “Er is geen ander dan Hij”. Al het overige betekent niet meer dan over onze wereld praten, die welbeschouwd helemaal niet bestaat.

From KabTV’s “News with Michael Laitman” 1/25/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: