Van De “Woestijn” Naar Het “Land Israël”

laitman_747_01De ingang tot het land Israël is een stijging naar het niveau van de implementatie van de vrije wil. De veertigjarige doortocht door de woestijn die plaatsvond voor de intocht in het land Israël, betekent dat men zich in bepaalde verlangens bevindt die Bina genoemd worden, dit is een hoog niveau, maar de toepassing van de vrije wil is daar nog heel zwak, we zouden kunnen zeggen: op het niveau van een kind, doe precies wat je verteld wordt, dan is alles goed.

De staat van het land Israël vertegenwoordigt de moeilijkste plek op de wereld, de meest verschrikkelijke, gehate plek, die veroorzaakt dat iedereen constant bekvecht en kwaad is, het land waarvan gezegd is dat het zijn inwoners zou verzwelgen. Als je dit verlangen echter verwerkelijkt (land – Eretz, van het woord “Ratzon” – verlangen), onthul je daarin de Schepper.

In feite is het zo dat een mens die zich van de innerlijke staat “woestijn” naar de spirituele staat het “land Israël” begeeft, naar grotere egoïstische verlangens opstijgt en op dat volgende, zwaardere niveau kan hij zijn vrije wil toepassen. De verschrikkelijk grote problemen en de tegenstellingen tussen goed en kwaad worden op dit niveau onthuld, deze problemen moet hij in zichzelf oplossen.

Als een mens het land Israël binnengaat, ontdekt hij in zichzelf nieuwe diepten en nieuwe ziekmakende invloeden. Hij moet ze onderzoeken en voor liefde boven haat kiezen, wat uiterst moeilijk is omdat hij hiervoor met zijn “animale” vrijheid moet betalen.

Opmerking: Het hele drama ontvouwt zich voor de ogen van het volk. Mozes weet bijvoorbeeld dat hij het land Israël niet binnen mag gaan, maar hij stuurt wel zijn kinderen daarheen.

Mijn antwoord: Natuurlijk is het een beangstigende staat als je bereid bent om met je volk mee te gaan, maar het je niet toegestaan wordt. Wat zal er met hen gebeuren? Dat weet je niet. Je laat ze gaan en vanaf dat moment worden ze onafhankelijk.

Mozes leidde het volk door de woestijn. De woestijn is een veel lager niveau dan het land Israël, want alle tegenstellingen die in een mens in de woestijn onthuld worden, zijn met betrekking tot het volgende niveau onbetekenend.

Bovendien vervulde Mozes in de woestijn voor hen de rol van tussenpersoon tussen het volk en de Schepper, namelijk het systeem van Bestuur. Dit systeem bestaat echter niet meer aan de grens met het land Israël. Zo wordt het aan ons onthuld. Dit zijn heel moeilijke staten. Helaas begrijpen wij ze alleen op ons fysieke niveau en niet in de Kabbalistische betekenis.

From KabTV Program “The Secrets of the Eternal Book” 8/10/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed