Student En Leraar, Twee Niveaus

Laitman_917_02Vraag: Wanneer kan een leraar voor de student een doorgever van spirituele energie worden?

Antwoord: Als een leraar als een kanaal kan fungeren waardoor het Hoge Licht naar een student doorgegeven wordt of als hij op z’n minst een student helpt om zich met een groep van Ten te verbinden die het Hoge Licht gaat absorberen.

Vraag: Maar bindt de leraar de student dan niet aan zichzelf?

Antwoord: In de Wijsheid van Kabbalah kan zoiets niet gebeuren!

Ik herinner het me van mijn leraar, Rabash, de laatste zeer grote Kabbalist. Hij stond nooit toe dat zijn grootheid, zijn immens grote belangrijkheid, zichtbaar was.

Nu lezen we zijn artikelen die voor mijn ogen geschreven werden. Ik herinner me alles wat er toen gebeurde, tot in het kleinste detail, de tijd van het jaar waarin we op een bank in een park zaten als hij schreef, ik herinner me letterlijk alles, zelfs de achtergrondgeluiden en de stemmen om ons heen. Als ik zijn artikelen nu weer lees, valt me op dat ik ze op een dieper niveau begrijp dan toen, terwijl er toch al zoveel jaren sindsdien verstreken zijn.

Je kunt een leraar niet meteen waarderen, zelfs als hij zijn innerlijke wereld niet zou verbergen, is dat niet mogelijk. Er wordt door niemand iets voor ons verborgen. Ik dacht in die tijd: “Ik ga verhuizen en naast hem wonen. Ik wil aan zijn zijde zijn en dan zal ik alles wat hij heeft uit hem persen!”

Er valt niets uit iemand te persen. De leraar is bereid om alles over te brengen. Maar het niveau van de student bepaalt in welke mate hij de leraar begrijpt. Student en leraar zijn twee verschillende niveaus.

Hoe een student een leraar echter kan benaderen om van hem te ontvangen, het te absorberen, tot zich te nemen … is een andere zaak en dat is verre van gemakkelijk.

From the Kabbalah Lesson in Russian 8/7/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed