“Sandwich” Van Relaties

laitman_243_05Het is onze taak om al onze kracht en al onze eigenschappen alleen te gebruiken om aan anderen te geven en een samenleving te organiseren waar niemand voor zichzelf werkt maar uitsluitend voor wat goed is voor iedereen. Wij zijn – in tegenstelling tot de Schepper – geschapen als een verlangen om te ontvangen en we voelen genot als wij onze eigen verlangens vervullen, zoals: voedsel, seks, familie en gezin, beroemd willen zijn, macht hebben en kennis.

Spirituele vervulling richt zich niet op de vervulling van de eigen verlangens, maar op de creatie van een compleet andere kli (vat om te ontvangen), want alles in ons is tijdelijk wat ruimte en tijd betreft. Als een mens anderen vervult en voelt dat zij geen anderen zijn, maar dat hij in plaats daarvan zichzelf en zijn kinderen voelt, dan voelt hij dat er geen beperkingen zijn om hen te vervullen en op die manier zal hij zelfs nog meer genieten dan wanneer hij voor zichzelf ontvangt.

Het enige wat wij missen is eenvoudigweg voelen dat alle mensen op de wereld voor ons de meest kostbare schepselen zijn en dat wij de mogelijkheid hebben om aan hen te geven, voor hen te zorgen en dat wij op die manier voortdurend vreugdevol kunnen zijn. Wij hebben dan een stimulans om te leven, productief te zijn en voor hen te werken omdat dit ons vervult.

Natuurlijk is dit allemaal egoïstisch, zoals dat eveneens geldt als het over onze kinderen gaat, want zij zijn voor ons veel belangrijker dan wij zelf zijn. Wij kennen dat zelfs van onze relaties in deze wereld: als een moeder haar kind moet redden, is ze bereid om alles te doen.

Het is echter een probleem om mij mensen – die voor mij ‘vreemdelingen’ zijn met wie ik geen enkele band heb – voor te stellen als heel nabij. Het probleem is niet alleen om het mij voor te stellen, want in een dergelijk geval zou ik voor hen werken als voor mijn eigen kinderen en kleinkinderen en zo zou ik op hetzelfde animale niveau blijven van iedereen in deze wereld. Dit is geen spirituele correctie.

We kunnen pas spreken over spirituele correctie als ik ga voelen dat het hele universum van mij afhankelijk is en als ik alle mensen als nog meer dan familie ga voelen. Het is niet mogelijk om dit te beschrijven want er zijn geen vergelijkbare ervaringen in deze wereld.

Het is een feit dat er, als resultaat van de Kabbalah studie – als we ons sterker verbinden in de Kabbalistische omgeving onder de invloed van de methode van verbinding die we samen met anderen tot stand brengen – een bijzondere positieve Kracht in de groep komt. Deze Kracht is in de natuur aanwezig, maar is voor ons verborgen. Het is de Kracht van de Schepper, daarom staat er geschreven dat de Schepper verborgen is. Niemand kent Hem, niemand ziet Hem. Maar als wij proberen om ons, als in een familie, met elkaar te verbinden, trekken wij aan dat Hij zich onthult en dan gaat deze positieve, anti-egoïstische Kracht verbindingen tussen ons bouwen.

De egoïstische weerstand die wij naar elkaar hebben, verdwijnt daardoor niet, maar daar bovenuit wordt er een verbinding gebouwd die ons laat zien dat wij samen één geheel zijn. Op deze manier krijgen we een “sandwich”, namelijk twee niveaus van relaties. Op het lagere niveau heb ik nog steeds een grote hekel aan anderen, ik strijd met hen en duw hen nog verder van mij weg dan eerder. Op het niveau daarboven begin ik plotseling te voelen dat ik een gemeenschapsgevoel met hen heb, me met hen verwant voel, eenheid en wederkerigheid met hen ervaar.

Deze twee volkomen tegengestelde typen relaties tussen anderen en mijzelf, creëren een spiritueel systeem in mij dat genoemd wordt: “Liefde bedekt alle overtredingen.” Als ik mij innerlijk in een dergelijke staat van twee niveaus bevind, wordt de bovenste staat – als ik aan anderen wil geven en voor hen wil zorgen – geloof genoemd, de eigenschap van geven, liefde, en mijn naaste als mijzelf voelen. Dit is boven mijn voorgaande egoïstische houding naar mensen toe, naar de vreemdelingen die mijn tegenstanders waren.

Dit is de implementatie van de roep van de Torah: “Heb je naaste lief als jezelf”, want dan zal liefde alle overtredingen bedekken. Het betekent dus dat liefde het egoïsme niet opheft, maar het alleen van bovenaf bedekt.

Beide lagen zijn tegelijkertijd in een mens aanwezig en als ze in interactie treden met elkaar, geven ze de mens de gelegenheid om tussen de eigenschappen van afweer/haat en aantrekkingskracht/liefde de Hoge Wereld te gaan voelen. De Torah leidt ons hier naartoe.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 7/20/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: