Stijgen Door Geloof Boven De Rede

laitman_608_01Torah, Dewariem (Deuteronomium) 12:13: Pas er voor op dat je je in-vlammen-opgaande offers niet brengt op iedere willekeurige plaats die je ziet.

Een mens heeft niet het recht om te selecteren welke van zijn innerlijke eigenschappen hij moet veranderen. Hij kan alleen handelen op een manier die de Hoge Kracht, de Schepper genaamd, hem laat zien. Daar waar hij zich op dit moment bevindt, kan hij niet weten wat hij moet doen.

Dit geldt ook in ons leven. Ik moet naar een hoger niveau opstijgen en alleen van daaruit zal het mij duidelijk worden wat ik op het lagere niveau moet doen en hoe ik daarmee om moet gaan. Daarom wordt elke daad die ik aan mijzelf verricht geloof boven de rede genoemd.

Als ik opstijg naar het volgende niveau, voel ik dat en neem ik het boven mijn egoïsme uit waar, en als ik mij daarin volledig laat opnemen, keer ik naar mijn huidige niveau terug, naar mijn egoïsme en ga ik het op de juiste wijze vorm geven.

Zonder de verbinding met het hogere niveau weet ik niet eens wat mijn aard is, want ik zal deze altijd uitsluitend op mijzelf afstemmen, ik zal mijn aard vormen als klei, met dwaze ‘speelgoedjes’ en allerlei soorten afgoden om te vereren: religies, geloven, enz.

Daarom is het beter om niet binnen te treden in wat nog niet binnen mijn gezichtsveld ligt, maar om op te stijgen naar geloof boven de rede, naar een hoger niveau, de Schepper genaamd, om mij daaraan vast te klampen en van daaruit instructies te ontvangen over wat ik moet doen op mijn niveau.

Weet een klein kind precies wat hij moet doen? Hij heeft het nodig om naar een volwassene te luisteren, bijvoorbeeld naar een leraar, en zich dan onvoorwaardelijk aan zijn aanwijzingen te houden vanuit het besef dat hij er vanuit zijn eigen niveau niets van begrijpt. Zo’n gedrag wordt in onze wereld goedgekeurd.

Wij hebben vaak de indruk dat wij op de juiste manier handelen, maar ieder van ons en wij allemaal samen maken constant fouten in ons gedrag, onze intentie, in gedachten en bij het nemen van beslissingen.

Natuurlijk levert dat niets goeds op, want wij gaan bij ons handelen niet uit van het hogere niveau. Door vallen en opstaan komen we altijd verder en we krijgen tegenslagen die ons corrigeren, maar dat gebeurt instinctief en niet vanuit het denken. Daardoor handelen wij op het volgende niveau, in de volgende staat, weer op basis van ons eigen begrip en niet vanuit een hoger begrip.

Daarom is het noodzakelijk om elke keer als we naar het volgende niveau stijgen dit te doen vanuit geloof boven de rede. Als wij het hogere niveau waarnemen en ons daardoor laten leiden, verkrijgen wij constant nieuwe vormen van begrip.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 6/30/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed